Вечерас почиње БАЊА ЛУКА СТАНД УП ФЕСТИВАЛ

У организацији Банског двора – Културног центра, у Бањалуци ће се од 10 – 12. 12. 2019. године одржати други БАЊАЛУКА СТАНД УП ФЕСТИВАЛ, који ће и ове године окупити врхунске станд уп комичаре из региона.

BUKA portal / 10. децембар 2019

 

 

Цијена улазнице за свако фестивалско вече износи 5 КМ, а улазнице се могу купити од 03. децембра на билетарници Банског двора у периоду од 10.00 до 18.00 часова.

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА:

10.12. (уторак) Вијећница у 20.00 часова, ПЕЂА БАЈОВИЋ (Загреб) РОК ТРАЈАЊА

11.12. (сриједа) Вијећница у 20.часова, МАРКО ПУЉИЗ  (Сарајево) и АНДРИЈА ДАБАНОВИЋ (Подгорица) КРШЕЊЕ

12.12. (четвртак) Вијећница у 20.00 часова СРЂАН ОЛМАН (Суботица) СЕВЕРНО ЛЕДЕНИ ХУМОР

Част да отвори 2. БАЊА ЛУКА СТАНД УП ФЕСТИВАЛ припала је једном од покретача домаће станд уп сцене, познатом комичару из Загреба Пеђи Бајовићу, који ће се публици представити 10.12. (уторак) у Вијећници Банског двора – Културног центра са станд уп комедијом „Рок трајања“. Ово је трећа соло представа Пеђе Бајовића, а говори о феномену старења и даје одговоре на нека важна питања.

ПЕЂА БАЈОВИЋ је један од покретача регионалне сцене станд уп комедије и у својој дугогодишњој каријери  обишао је више од двадесет земаља свијета те неколико стотина градова. Наступао је и на међународном такмичењу станд-уп комичара у америчком Сеаттлеу, те се представио на најпознатијем свјетском телевизијском каналу за комедију - Цомедy Централ. Добитник је признање за најбољег ветерана станд-уп комедије на манифестацији „Адриа Цомедy Аwардс“ у Скопљу. Године 2016. ушао је и у завршницу свјетског такмичења „Тхе Фунниест Персон ин тхе Wорлд“ у Хелсинкију.
Његов досадашњи рад резултирао је са три тематске представе: С НОГУ (Средство за против југоносталгије и југофобије),  МУШКАРАЦ (о парењу и размножавању), РОК ТРАЈАЊА, као и први цјеловечерњи специјал неког домаћег станд-уп комичара на енглеском језику – ТХЕ БАЛКАН БРАИН, који добио и свој видео формат.

Другог дана Фестивала, у сриједу 11. децембра у Вијећници Банског двора публику очекује сјајни двојац Марко Пуљиз из Сарајева и Андрија Дабановић из Подгорице са станд уп комедијом „Кршење“.

МАРКО ПУЉИЗ рођен је 1984. у Сарајеву. Своје прве кораке у станд-уп комедији прави 2008. године, а пет година касније почиње активно и професинално да наступа. Након пар освојених вечери отвореног микрофона убрзо осваја титулу најбољег станд-уп комичара Босне и Херцеговине. Учесник је првог регионалног телевизијског серијала “Комедија с ногу 3у1”. Иако најпопуларнији у БиХ, наступао је на свим битним регионалним фестивалима са најбољим именима региона. Највећи од њих био је први регионални фестивал у загребачком Лисинском. Са Андријом Дабановићем 2015. године покреће станд уп сцену у Црној Гори. У црногорској ситцом серији “Ван домета” игра једног од главних актера. Своју комедија “Халал”описује као пристојну али болно искрену. Неријетко користи имитацију говора и невербалние експресије. Препознатљив је по неуморном сецирању, демонтирању и исцрпном фокусу на психо-социјалне појаве друштава и менталитета. Марко је пет година, колико се бави станд уп комедијом, имао велики број наступа широм земље и региона.

АНДРИЈА ДАБАНОВИЋ рођен је 1991. године на Цетињу. Дипломирао је на Економском факултету у Подгорици. Од 2018. године студент је Факултета драмских умјетности, одсјек “Филм и медији” на Цетињу. Године 2015. почиње професионално да се бави станд-уп комедијом и од тада редовно наступа широм Црној Горе, Србије, Хрватске, Словеније и Босне и Херцеговине. Осим у клубовима и театрима Дабановић је и наступао у препуним амфитеатрима Економског, Техничког, Биотехничког и Правног Факултета у Подгорици. Учесник је бројних регионални фестивала. Након наступа на 25. Интернационалном фестивалу ЛЕНТ у Марибору добија позив од мађарског продуцента и комичара Литкаи Гергелy-а да учествује на “Централ Еуропеан Станд уп wорксхоп-у”. Андрија је тада добио прилику да наступа у Будимпешти на енглеском језику са колегама из Пољске, Румуније, Словеније, Велике Британије, Мађарске, Србије и Хрватске коју је по реакцијама публике искористио на најбољи могући начин. У својој каријери Дабановић је имао преко 120 професионалних наступа широм Црне Горе и региона од којих је њих 10 било хуманитарног карактера. Осим тога писао је сценарио за ситцом серију “Ван домета” у којој игра једног од главних актера.


Трећег дана БАЊА ЛУКА СТАНД УП ФЕСТИВАЛА, у четвтак 12. децембра на сцени ће се наћи сјајни комичар Срђан Олман из Сарајева са својом представом „Северно ледени хумор“.

СРЂАН ОЛМАН из Суботице тренутно је најактивније и најатрактивније име станд-уп комедије у Србији. Већ шест година се налази у свијету професионалаца овог жанра. Побједник је такмичења „Најбољи комичар Србије“, као и националног такмичена станд-уп комичара у Београду, а имао је изузетно запажено учешће у ТВ формату “Аудиција”.
Његова соло представа СЕВЕРНО ЛЕДЕНИ ХУМОР обишла је цијели регион, а Срђан је отишао је и даље, од Беча, Будимпеште до Минхена, Берлина, Бадена, па све до Канаде. Ипак, како каже, постоји много градова и мјеста у поменутим земљама које још није посјетио, а има жељу. Разлог томе је тај што је однедавно почео да наступа и на енглеском језику.
Аутор је и хумористичке серије „Драгине мудрости“ која је доступна на каналу YоуТубе у којој игра веселог и врло егзотичног мајстора Драгу Мајсторовића. 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.