Већина људи путује због "лајкова"

Одиграјте малу, безазлену игру – Уочите цоол мјесто, а упутства су углавном у самом наслову.

vice / 22. децембар 2017

За почетак, одаберите једно мјесто:

 

1. Гвожђара у Канбери

 

2. Било које мјесто у Великој Британији које није Лондон

 

3. Куба

 

Је ли ваш одговор "Куба"? Онда честитамо! Одговор је тачан и ви инстинктивно разумијете нијансе ове приче. А то је зато што су нека мјеста цоол (као што и сами знате), док друга то нису (и то сте потпуно скапирали!), а одласци на цоол мјеста изгледају добро на Инстаграму. И не само то, већ и предвиђања која мјеста најбоље изгледају на Инстаграму утичу на то колико ће се људима допасти то што сте их посјетили. А постоји и студија која то доказује.

 

Универзитет у Георгији испитао је 758 људи о њиховој жељи да посјете Кубу. Од свих дестинација, Куба је изабрана зато што је недавно постала доступна туристима из САД-а. Због тога што је ова земља толико дуго била затворена, сматра се да је одлазак у њу аутентично путничко искуство, али само на кратке стазе. Као што се истиче у студији, "Наратив - види Кубу прије него што постане мекдоналдизована" прихваћен је од стране масе америчких туриста.

 

Имајући то на уму, истраживачи су испитаницима постављали питања да ли желе да је посјете у току наредне године, наредних пет или десет. Затим су људима поставили неколико питања о њиховим мотивима за путовање, на основу временског оквира који су одабрали. А одговори су индикативни: људи који желе да оду на Кубу у наступајућој години су највјероватније мотивисани тиме да добију "лајкове" на друштвеним мрежама, док људе који су спремни да сачекају 5 до 10 година највјероватније занима ова земља као таква.

 

Као што су истраживачи прилично иронично примијетили: "Симболичка вриједност постављања путничких искустава на друштвеним мрежама има већи утицај на жељу за путовањем, краткорочно гледано, у поређењу са дугорочном жељом за путовањем".

 

Оваква открића корисна су за туристичке агенције јер дестинације са високим потенцијалом на друштвеним мрежама могу да им помогну да искористе 'ефекат качења на тренд' или 'снобовски ефекат, како им популарност расте или опада.

 

Извор: вице.цом 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.