Већина радних мјеста изгубљених током пандемије припадала је женама

Мјере ентитетских влада за ублажавање посљедица изазваних пандемијом нису узеле у обзир потребе и жена и мушкараца

BUKA portal / 22. јун 2021

 

Око 60% радних мјеста у Федерацији БиХ и чак 70% радних мјеста у Републици Српској која су изгубљена током пандемије припадало је женама, установљено је истраживањем „Буджет у вријеме пандемије: да ли доприноси унапређењу родне равноправности или представља препреку?“. Ово истраживање спровео је УН Wомен уред у Босни и Херцеговини, уз финансијску подршку Шведске, у склопу регионалног пројекта о родно одговорном буджетирању.

Извјештај садржи анализу мјера које су Влада ФБиХ и Влада РС-а, као надлежни актери за управљање економском и здравственом кризом, донијеле како би ублажиле посљедице кризе изазване пандемијом ЦОВИД-19. Циљ је био анализирати да ли су при доношењу ових мјера узете у обзир потребе и приоритети и жена и мушкараца – с обзиром на њихове различите улоге у економији, породици и друштву.  Губитак радних мјеста која заузимају жене додатно је продубио родне неједнакости које су постојале и прије кризе. Жене, које у БиХ чине 51,02% становништва, имају знатно мањи удио у радној снази него мушкарци (44,63% жена у односу на 58% мушкараца), те изнадпросјечну стопу незапослености.  

“Нажалост, напори влада на ублажавању посљедица ЦОВИД-19 нису узели у обзир различите потребе и послове жена и мушкараца у друштву. Подузете мјере су продубиле постојеће родне неједнакости у БиХ, као и сусједним земљама. Власти су препознале неке од недостатака, и драго нам је што радимо са партнерима у владама и цивилном друштву како бисмо помогли превазилажење ових препрека и креирање једнаких могућности за жене и мушкарце”, рекао је Давид Саундерс, представник УН Wомен у БиХ.  
“Овај извјештај показује да је ЦОВИД-19 криза непропорционално утјецала на жене и када је у питању запошљавање. Родне неједнакости које су постојале прије кризе су продубљене. Охрабрујем владе на свим нивоима да искористе ову прилику да осигурају да све њихове мјере и политике дјелују у смислу унапређивања родне равноправности. Зато што сви знамо да су родно равноправна друштва просперитетнија”, рекла је Њ.Е. Јоханна Стрöмqуист, амбасадорица Шведске у БиХ.

Установљено је да је примарни циљ уведених мјера био осигуравање континуитета пословања и спречавање даљег повећања незапослености. Субвенције у ФБиХ су у много већој мјери – 60% - биле усмјерене на очување радних мјеста на којима су запослени мушкарци, у односу на радна мјеста која заузимају жене (40%). Подаци, пак, показују да је више жена (60%) него мушкараца (40%) изгубило посао током кризе изазване пандемијом ЦОВИД-19.

Секторска анализа субвенција за пољопривреду у РС-у показала је да су доступну подршку у виду повећаних средстава за пољопривреду у 2020. години, која су била дијелом одговора на кризу, у много већој мјери користили мушкарци.    

Секторска анализа субвенција за пољопривреду у РС-у показала је да су доступну подршку у виду повећаних средстава за пољопривреду у 2020. години, која су била дијелом одговора на кризу, у много већој мјери користили мушкарци.    

 


Бука препорука

Женска права

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.