Ведрана Рудан: А да спалимо Северину? Ипак је она, је ли, снимила онај “филм”?

Кад школи игралиште поклони отац дјетета који је у жестоком сукобу с мајком дјетета, од тога је сукоба страшнији само сукоб интереса преко кога се срамотно и олако прелази....

Vedrana Rudan / 05. новембар 2019

Foto: BUKA

Кад у Хрватској говоримо о женама жртвама продаје нам се увијек иста слика. Непозната жена мртва лежи у соби, или нека друга непозната жена разваљене вилице јеца у „Провјереном“. С непознатим сиротицама сви суосјећамо.

Смије ли Северина, јединица за женску моћ на овим “нашим” просторима, бити жртва? Не смије и није и онда кад јест. Тједнима смо на свим порталима читали детаље о њезиној агонији. Жена је чак, на ужас цјелокупне јавности, сазвала конференцију за медије и затражила помоћ. Не сјећам се да је једна од тренутно тренди боркиња за женска права стала на њезину страну. Северина је ипак само “певаљка”.

Исте жене које су спремне изаћи на цесту и урлати у микрофоне што мисле о злостављачима, одлазити у Сабор и прозивати Пленковића због нечињења кад говоримо о „жртвама злостављања“, у Северини не могу видјети злостављану мајку. Заслијепљене су предрасудама онако како је то већина „обичних“ људи који мисле да те слава и статус могу заштити од зла.

Не могу. Знате причу. Северина има сина, добила га је у вези с “моћним, бијелим, хетеросексуалним мушкарцем“. Он који је, попут себи сличних мужјака остављених од партнерица, у рат против бивше жене укључио све “ресурсе”, може само побиједити. Она нема никакве шансе.

То што се код мужјака љубав према дјетету најснажније пробуди кад га напусти мајка дјетета, ми разведене, ми које смо их оставиле, ми које смо живјеле с партнерима којима се јебало за дјецу прије раставе, све о томе знамо. Па ипак, кад својом вољом напустимо паклену везу, или ми обичне, или Северина, пролазимо на исти начин.  Морамо се рукама и ногама борити да нам се призна статус мајке иако смо, је ли, ипак само курве.  Да смо мајке, остале бисмо с татом док он не одлучи кад ће из свог живота шутнути нас и дјецу.

Пратим Северинину причу, чекам да се јави нека од дежурних боркиња и крене Северини у помоћ. Узалуд. Прича није баш тако комплицирана. Северина има дјечачића који иде у школу, Северина је жена која ради сваки дан дуље од осам сати, Северина има мужа који може отићи у школу и “покупити” њезино дијете. Па ипак…

Код ње оно што је свима у Хрватској нормално не може ићи глатко. Имам унука Крешу. Мој син, попут Северине, ради од јутра до сутра. Његова успјешна жена више је у авиону него на земљи. По дијете најчешће одлази мој муж који му није “прави” дјед. Никоме из школе не пада на крај памети да моју невјесту прогласи немајком зато јер је не виђају често, мога сина неоцем јер ради по читаве дане, а мога мужа “недједа” отимачем сиротог дјетета. Учитељице мога унука су толерантна, топла, људска бића која знају свој посао и која воле дјецу.

Пред школом мога Креше можете видјети како на дјецу чекају старија браћа, ноне, дједови, тетке, сусједе. Родитељи се боре за живот, времена су тешка, форма је небитна. Важно је да по дијете одлази нетко тко му је близак или нетко тко га воли. Сигурна сам да Северинин супруг воли Северининог сина, да њезин син воли свога очуха и ту би причи око “преузимања” дјетета из школе требао бити крај.

Али није. Зато јер тата мисли… Ако тата мисли да би само он требао бити испред школе док Северина ради зашто пред школом не подигне шатор или у школском дворишту кућу? Познајући Бандића грађевинску дозволу добио би прије него би је затражио. Додатни смрад у ову заиста нечувену причу уноси чињеница да је тата школи поклонио дјечје игралиште. Кад школи игралиште поклони отац дјетета који је у жестоком сукобу с мајком дјетета, од тога је сукоба страшнији само сукоб интереса преко кога се срамотно и олако прелази. Гдје сте, боркиње? Гдје сте, правобранитељице? Нигдје правде на видику само зато јер је у овој прљавој причи мама Северина.

А да спалимо Северину? Ипак је она, је ли, снимила онај “филм”?

 

Текст насловљен  "СМИЈЕ ЛИ И СЕВЕРИНА БИТИ ЖРТВА?" преузет са блога ауторке

 


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.