Ведрана Рудан: АЛЕЛУЈА, АЛЕЛУЈА, АЛЕЛУЈААААААААААААААААА

О, хвала ти драги Боже да сам дочекала и овај дан. Два хрватска мужа усудила су се дигнути глас просвједа против одлука овог нашег сиротог Стожера.

Vedrana Rudan / 02. децембар 2020

Ево приче. Стожер је због короне затворио све дворане у којима су млади и стари вјежбали јер им је нетко давно рекао да здрав дух станује само у здравом тијелу. Особно сам погођена. Мој једанаестогодишњи Крешимир, зовемо га Крешо, има хрпу златних и сребрних медаља, атлетиком се бави откако га је матер са сисе скинула. И сад, преко ноћи, дијете мора чучати дома. Можда је чак, сачувај ме, боже, препуштено самоме себи, открило како уз помоћ до сад невине ручице блудно гријешити?

Све ће проћи па и корона, тјешила сам се. Истовремено сам била и љута. За вријеме прве короне господари наших живота затворили су ми Крешу, али су дозволили мужјацима с Хвара да без дистанце на Јелси носе дивовски криж. Узалуд сам около питала зашто и корона од крижа бјежи попут врага. Нитко ми није знао одговорити, диктатори су шутјели.

Ево опет затварања. Труст мозгова није закључао велике центре јер су у рукама странаца, а нама Хрватима је одавно јасно да су странци Бог, а Бог давно рече: “Ја сам господин бог твој и немај других богова уз мене.“  Зато у ове коронарне дане одлазимо у лидлове и кауфландове и шпарове. „Нитко нам ништа не може, ми смо јачи и од судбине“, пјевао би Борис Новковић да није закључан.

Не може нам нитко ништа ни ако одемо у цркву јер је корона избјегава онако како католици избјегавају смртне гријехове. Зна се што се смије радити у било којој католичкој цркви на кугли земаљској. Смије се сједити, молити, пјевати, и, ако си дијете, пушити велечасноме курац или му дозволити да ти га ували у ритицу. То су опће познате радње против којих ни један прави католик неће дигнути глас, али…

Али…Два хрватска мужа, зову се Марио Валентић и Шимун Цимерман, фитнесс тренери којима је Глас Струке укинуо право на рад, опстанак и живот, растегнули су струњаче у цркви и тамо вјежбали у знак просвједа против дискриминаторске одлуке. Акција за сваку похвалу. Дечки питају: зашто у лаичкој Хрватској нису у правима изједначени католици који желе пјевати и католици који желе вјежбати? Да смо сви у Хрватској католици то нам је ваљда јасно.  Просвједовали су и у име мога Креше, иначе ово не бих писала. Ја се буним као и сви остали, само кад је у питању мој властити интерес.

Све би прошло без фрке да се није јавио неки Батарело, нисам га гуглала па не знам wхо тхе фуцк ис Батарело. Ово сам написала на енглеском јер је лик толико неписмен да ми не иде у главу да је Хрват. Па је онда тај Батарело позвао „све људе добре воље без обзира на политичко опредјелјенје“ да осуде овај злочин. И још је најавио. „Пратит ћемо и све медије и ‘друштвене коментаторе’ као и политичаре да видимо имају ли уопће имало цивилизиране уљудбе да овај чин осуде или ће одобравати и потицати злобне чинове.“

У протеклих тридесет година често ми је знало пасти на памет зашто се за моја права у Хрватској боре људи који не знају хрватски. Прецизније, нека се боре, али нека науче хрватски језик. Није тешко ако ти је послање позивати на джихад у име ширења „уљудбене цивилизације“.

Након што је јадничак Батарело попиздио огласили су се многи Хрвати и Хрватице опсједнути борбом за мир и добро, ипак је Божић пред вратима, и наговијестили да ће онај двојац скратити за главу, само нагађам, ако не напусте простор „цркве Света Мати Слободе“ како је зове Батарело. Wхо тхе фуцк ис Батарело? Зна ли тко?

И одоше она двојица. Боље крепати од глади него да ти хрватски католици миротворци и доброчинитељи у име цивилизиране цивилизације развале главушину крижином величине онога с Јелсе.

Признајем, кад сам прочитала да је Батарело најавио, пратит ћемо…Усрала сам се. Ми ћемо пратити. Ми? Тко су „ми“? У она проклета, мрачна времена несретне је људе само Удба пратила к’о судба. Је ли могуће да нам је ова корона показала да на овим нашим просторима стална само Удба јест?

 

Текст преузет са блога ауторке


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.