Ведрана Рудан ЈЕБАЛИ ВАС ЛАМПАШИ

Затворило у Хрватској кафиће, ресторане, барове… зато што свијетом хара куга 21.вијека. Мртвих на све стране, болнице крцате, шатори се дижу, нема лијечника, нема сестара, нема лијекова.

Vedrana Rudan / 30. новембар 2020

Влада, Стожер или питај бога тко одлучио је да би неке овце требало стјерати у тор.

Угоститељи и остали закључани дигли су се на задње ноге и кренули, тако типично хрватски, палити лампаше на Тргу бана Јелачића и пријетити(коме), да ће кренути дијелити отказе. Они ће пропасти, тисуће ће људи остати без посла, Хрватском ће завладати глад, биједа, криминал…

Гдје живе ти који остављају лампаше на Тргу? Јесу ли прије овог закључавања мислили да живе у нормалној земљи којом владају стручни, паметни, добронамјерни људи опсједнути битком за добробит грађана? Ако се носитељима лампаша тек ових дана упалио лампаш у глави, стварно би их требало послати у курац.

Господо, тридесет година вас и ваше муштерије годинама пљачкају. Зашто сте тек сада упалили ватрицу? Гледате оне у Сабору који млате срамотну лову, двадесет тисућа куна мјесечно плус шофер, плус додатак за одвојен живот, плус ручак и сок и кава у Сабору, све за десет куна. Лупају мајмуна по глави, сурфају по интернету и убијају вријеме док им нетко не нареди да морају дигнути руку у вис.

Гледате владу која шаком и капом дијели огромну лову Цркви у складу с Уговорима чији садржај никад нисмо видјели. Гледате министре који пијани дивљају на отвореном и затвореном. Знате да и у корони ипак постоје „кафићи“ који нису закључани и у којима бесплатно кафенишу бивши и садашњи предсједник државе, о осталима да се не говори. Ђе су лампаши пред приватним становима за које још увијек не знамо јесу ли  кафићи и бордели или само кафићи или само бордели за нашу елиту?

Полагатељи лампаша! Знате ли како изгледају хрватске болнице? Имате ли појма колико су плаћени лијечници који дању и ноћу покушавају вратити живот у полуживе људе који се даве од короне? Зашто ништа не гори пред вратима хрватских болница? Нитко од вас није дигао глас ни запалио лампаш за школску дјецу којој су у Ријеци за ручак сервирали црве. Сви, и ја и ви, сви знамо имена и презимена великих хрватских криминалаца којима се суди десетљећима и који нам никад неће вратити милијарде. Гдје су лампаши пред хрватским судовима?

Силоватељи, убојице дјеце на зебри, најгора чудовишта у правилу буду осуђена на казну нижу од пет година робије да би могла или бриснути у БиХ или се годинама слободна вући по суду до правомоћне ослобађајуће пресуде.

Јесте ли кад упалили лампаш пред судом у спомен на погинуле или оврхама уништене потенцијалне кавопије? Сјећате се кад су сви они радници остали без посла? У бродоградилиштима, творницама. И глумци су закључани. И пјевачи. Сликари немају коме продати слике, писци књиге. Тко ће у спомен на хрватску културу, покој јој души, запалити лампаш?

Нисам злобна, али не могу одољети. Тко ће запалити лампаш за ваше потплаћене или неплаћене сезонце који су љетос живјели у смрдљивим рупчагама? Не говорим напамет, то су дјеца мојих пријатеља. Слали су ми фотографије, тражили да их објавим. Ја? Тко сам јебена ја?

Не, носитељи лампаша, власници хрватских ресторана и кафића, немојте ме криво схватити. Суосјећам с вама онако како ви никад нисте суосјећали с онима од којих живите. Али, господо, и ви и ја знамо да хрватска трагедија траје тридесет година, да сви ми грађани овога у чему се батргамо с времена на вријеме запалимо лампаш, ватру никад.

Па, кад је тако, мислим да је ваш излазак на тргове бесмислен и некористан. Порука вам је срање. Коме је шаљете? Они који ће неке од вас довести на просјачки штап боли курац за ваше просвједе, а ми првоборци, не и драговољци, које су набили на курац још деведесете навикли смо на штап у гузици.

Ова корона је дошла и проћи ће. Иза ње ће остати тисуће мртвих у трулим болницама и много више мртвих који ће скапати од глади. Немојмо за то кривити корону. Морамо се суочити с једином истином коју никако да прогутамо.

У Хрватској је касно за хероје.

Преуyето са рудан.инфо


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.