Ведрана Рудан: Мој развод

Јавност је замолила за приватност.

Vedrana Rudan / 17. јун 2021

 

Нела ме јутрос питала зашто сам се након тридесет година сретног брака одлучила за развод. Сретан брак? Корона је показала тко ми је муж и у каквој „срећи“ живим. Скупа смо први пут у животу проводили двадесет и четири сата дневно.

Ја волим торбе. Дрвене, пластичне, кожнате, израђене од сламе, папира, стакла… Знам, торбе коштају, али живот је један. Мој бивши муж мисли да у нашим годинама једино има смисла трошити на превентивне прегледе. Натјерао ме на колоноскопију, срећом уз анестезију. Оде седам торби. И?  Доктор је рекао, дођите на контролу за десет година. Гдје ћу ја бити за десет година?

Пред мјесец је дана направио неколико магнета и три цетеа.  Стално слуша што му говоре преваранти у продаваоницама здраве хране. Имамо чај за затварање, отварање, смиривање, узнемиривање и за јачање апетита. Јеботе! Коме након короне треба јачати апетит? Без проблема могу ући само у његову тренирку. За доручак једе кашу, у њу ували мљевене сјеменке којекаквих тикава. За ручак смо мјесецима јели песто од авокада, он га је спремао, са чешњаком, али без соли.  Маслиново уље морало је бити из Бенковца. Има ли маслина у Беноквцу? Мој бивши муж није провјеравао.

Једнога су дана рекли, нема короне. Отишла сам у град и купила седам торби и привјесак за кључеве, ручни рад, у облику торбе. Попиздио је. Рекао је да патим од торбатитиса. Мој, хвала богу бивши муж, увијек је био духовит кад је требало по мени срати.

Рекла сам: “Доста! Доста ми је твојих прегледа, умиреш од здравља, човјече! Умјесто да се посветиш мени ти дане проводиш у приватним клиникама.  Мајмуне, једини си у граду који у приватној клиници имаш попуст!“  Одселио је у кућу покојних родитеља, ја сам остала у нашој.

Он, мислим, мој будући муж, сасвим је други човјек. Од мене је млађи шеснаест година, сви мушкарци старији од мене су или покојни или непокретни или чекају у приватним амбулантама на термин за мијењање оба кука. Лик је пун живота.  Весели се ногомету, воли појести и попити, не воли песто, воли мене. Заљубили смо се у једној прекрасној продаваоници у Улици Матије Гупца. Он је себи куповао љубичасте ципеле, ја сам гледала у љубичасту торбу.

„Супер је торба“, рекао је. Већ ме годинама нитко не види. Одушевила сам се. „Твоје су ципеле лудило, која случајност, исте су боје као и моја торба.“ „Најбоље би било да их и ти купиш па да ходамо кроз живот истим кораком.“ Кужите? Која добра база. „Па да ходамо кроз живот истим кораком.“ Отишли смо к њему дома на пиће, остало је повијест.

Никад нећу заборавити то послијеподне. Задријемала сам након секса, бољела ме свака кост, али ме срећа анестезирала. Кад сам се пробудила рекао ми је: „Гледао сам те како спаваш. Имала си отворена уста, изгледало је као да небу пјеваш.“ Јеботе! Није спомињао вађења крви, анализу мокраће, боју крви у столици.

Да, овог ћемо уторка припремити свадбу у опатијском парку, тамо покрај црквице. Немојте никоме рећи. Он ће на ногама имати оне љубичасте ципеле које сам му купила, купила сам му и љубичасто одијело на пругице и црну кошуљу и зелену кравату на ситне точке, ја ћу бити у црној вјенчаници која ће бити у складу са његовом кошуљом. Нећемо бити у Глорији, али ћемо бити модно усклађени.

Из куће сам избацила стари кревет, нећу спавати на гадним успоменама. Јучер су ми монтирали Хеспо кревет и на њега ставили Хеспо мадрац који вибрира тако да се, ако ме разумијете, могу мицати, а бити непокретна. Вјенчат ћемо се, нека то заиста остане међу нама, у цркви. Нисмо крштени ни једно ни друго, свећеник је рекао, нема везе, платите ново звоно.

Моје злобне пријатељице које немају храбрости кроз живот ходати у љубичастим ципелама говоре да ће то бити брак из интереса. Бољи је брак из интереса него брак без интереса. Ја имам паре и желим живјети, он жели паре. И у мени и у њему гори жеља. Може ли боље? „Неће то на дуге стазе.“  Гадуре!  Знам. Све има рок трајања. Ја ћу рок који ми је преостао претворити у рокенрол.

 

блог ауторке


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.