Велике мјере сигурности у Загребу: Хрватска данас у знаку предсједничке инаугурације Колинде Грабар Китаровић

Инаугурација почиње точно у подне, на пуцањ Гричког топа и уз звона цркве Св. Марка. Централни догађај инаугурације је предсједничин говор или Посланица Предсједнице Републике који ће трајати до 25 минута. На инаугурацију долази 88 страних делегација, међу којима предсједници девет држава

Anadolija / 15. фебруар 2015

На инаугурацију нове хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић данас долази девет предсједника држава, један премијер, четири предсједника парламента, шест министара, односно укупно 88 страних делегација, јавља репортер Анадолу Агенц (АА).

Највиши политички узваници су чланови предсједништва Босне и Херцеговине, предсједници Црне Горе, Словеније, Македоније, Албаније, Словачке и Мађарске, те предсједница Косова. На инаугурацију ће доћи и србијански премијер Александар Вучић, док је свој долазак украјински предсједник Петро Порошенко одгодио због тешких збивања у тој земљи.

Централни догађај инаугурације је предсједничин говор или Посланица Предсједнице Републике који ће трајати до 25 минута и у којем ће нова предсједница нагласити, према ријечима њезиног пријелазног тима, потребу новог заједништва, истог оног заједништва на којем је инзистирао први хрватски предсједник др. Фрањо Туђман.

Порука о новом заједништву бит ће упућена према Еуропи и према југоистоку Еуропе, посебно према сусједима међу којима је Хрватска својеврсни лидер на путу тих земаља према Еуропској унији.

Говорит ће предсједница и о проблемима и жељи за бољим животом у Хрватској, без икакве политичке пристраности.

Колинда Грабар Китаровић сама је интензивно судјеловала у креирању изгледа своје инаугурације у којој ће судјеловати преко 400 особа.

Програм ће чинити глазба и текстови из хрватске баштине с модерним аранжманима, а водитељ програма инаугурације, коју ће директно преносити Хрватска радиотелевизија (ХРТ), бит ће Оливер Млакар.

Нова предсједница ће се Успињачом попети на Горњи град и прошетати до Цркве св. Марка кроз редове повијесних хрватских војних постројби.

Почетак церемоније инаугурације означит ће пуцањ Гричког топа и звона Цркве св. Марка, точно у подне.

На Горњем граду, око Марковог трга, и у хотелу „естин“ на снази су високе мјере полицијског осигурања. Грађани са акредитацијом ће до 11 сати моћи доћи на Марков трг преко два правца: кроз Ћирилометодску улицу или кроз Каменита врата.

Полиција посебно регулира промет од аеродрома до Марковог трга, односно хотела „естин“, јер је то рута кретања високо штићених особа које кроз јутро пристижу на инаугурацију.

Након завршетка инаугурације, одржат ће се бројни дипломатски и билатерални сусрети високорангираних политичких званичника, пише Анадолу Агенц.

 


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.