Велики дан за Француску, Макрон показује "европску војску"

Француски предсједник Емануел Макрон ће показати одбрамбене капацитете ЕУ истицањем у први план европску војну сарадњу на паради поводом Дана пада Бастиље.

BUKA portal / 14. јул 2019

 

Парада се данас одржава у Паризу у знак сећања на 14. јул 1789. године када је тврђава-затвор заузета током Француске револуције.

Како наводи тхелоцал.фр, ова демонстрација војне сарадње у оквиру ЕУ дешава се у тренутку нарастајућих напетости са САД.

Макронови гости на паради на Јелисејским пољима биће, између осталих, немачка канцеларка Ангела Меркел, председник Европске комисије Жан-Клод Јункер и још увек актуелна председница британске владе Тереза Меј.

Дан пада Бастиље биће обележен и широм Француске парадама, прославама, ватрометима, а у самом Паризу ће ватрогасци традиционално отворити врата својих станица како би организовали забаве са грађанством.

Биће одржан и велики концерт код Ајфеловог торња.

Биће представљено "европско јединство"

Девет учесника, уз Француску, Европске иницијативе за интервенцију, основане пре годину дана на Макроново инсистирање с циљем развоја "заједничке стратешке културе", биће представљене на паради - Белгија, Велика Британија, Немачка, Данска, Холандија, Естонија, Шпанија, Португал и Финска.

Након параде, Макрон ће доручковати с председницима Финске, Португала и Естоније, Саулијем Нинистом, Марселом Ребел де Соусом и Керсти Каљуаид.

Такође ће бити присутни немачка канцеларка Ангела Меркел, премијери Холандије и Белгије, Марк Руте и Шарл Мишел, као и председник Европске комисије Жан-Клод Јункер, генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг и министарке одбране Шпаније и Данске, Маргарита Роблес и Трине Брамсен.

Велику Британију ће представљати и потпредседник владе Дејвид Лидингтон.

На тај дан у градовима су предвиђени ватромети, али се Француска и даље опоравља од низа терористичких напада од 2015. године када је страдало неколико стотина особа.

Пад Бастиље, 14. јула 1789. представља симбол краја апсолутистичке монархије и јединства нације. После тога је 26. августа 1789. године усвојена Декларација о људским и грађанским правима. Том декларацијом су касније утемељене француске националне вредности - слобода, једнакост и братство (либерте, егалите, фратерните).

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.