Велики протести због Хандкеа вечерас у Штокхолму

Вечерашња свечана церемонија уручења Нобелових награда у Штокхолму засигурно ће бити засјењена великим протестима у центру овог града, а који се већ дуже најављују.

BUKA portal / 10. децембар 2019

printscreen

Протести ће бити одржани непосредно пред церемонију због чињенице да ће Нобелова награда бити додијељена и Петеру Хандкеу, контроверзном аустријском књижевнику који негира геноцид у Сребреници, а глорифицира Слободана Милошевића.

На протестима који ће око 18 сати бити одржани у центру Стоцкхолма учествоват ће и мајке Сребренице и Жепе, затим представници удружења жртава геноцида, низ босанскохереговачких, али и европских интелектуалаца.

Предвиђено је да говорници буду награђивани новинар и ратни репортер Роy Гутман, бивша гласноговорница Хашког трибунала и француска новинарка и књижевница Флоренце Хартманн те други.

Јучер, дан уочи додјеле Нобелових награда, као никада до сада десила се својеврсна дипломатска офанзива низа земаља које су одлучиле да амбасадори њхових земаља бојкотују овај догађај. А то су Турска, Хрватска, Косово и Албанија.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић информисао је Амбасаду Босне и Херцеговине у Шведској о томе да не постоји овлаштење за било чије присуство у име БиХ церемонији додјеле Нобелове награде у Штокхолму, те да би сваки вид самовољног поступања мимо Уставом утврђених ставова Предсједништва БиХ представљао кршење Устава и закона Босне и Херцеговине.

Хандке је на конференцији за новинаре у склопу седмице прославе овогодишњих добитника Нобелове награде, која је одржана протеклог петка, још једном свијету показао своје право лице.

Остао је, наиме, досљедан својој политици да не одговара на "неугодна" питања о геноциду у Сребреници и фалсифицирању хисторијских чињеница када је ријеч о агресији на БиХ. За Хандкеа који се отворено сврстао на страну великосрпске агресије на БиХ Сребреница је "јако погрешна прича и поново причати ту причу овдје није прави тренутак".

 

Клиx


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.