Вељковић за БУКУ: Србија и Република Српска славе непостојећи празник

"Ово је један јефтини национализам, а то је оно гдје се власт у Србији и најбоље сналази."

Slađan Tomić / 16. септембар 2020

 

Србија слави један од најважнијих дана у својој историји када је пробијен Солунски фронт. По први пут Србија ће тај дан обиљежити заједно са Републиком Српском и то у оквиру „Дана српског јединства, слободе и националне заставе“. Свечана академија одржаће се вечерас у Бањалуци. Како Србија може да слави празник којег нема у Закону о државним празницима Србије и како ће ова прослава утицати на односе Сарајева и Београда разговарали смо са новинаром из Београда Жељком Вељковићем.

БУКА: У Закону о застави Србије стоји да се грбом, заставом и химном Републике Србије представља Република Србија и изражава припадност Републици Србији. Ако бисмо били малициозни, рекли бисмо да Србија на овај начин изражава припадност Републике Српске Србији, с обзиром да су заставе Србије истакнуте у Републици Српској.

Нема заиста потребе да будемо малициозни, довољно је да будемо реални. Србији деценијама смета када Албанија слави дан заставе, а славе га свуда тамо гдје Албанци живе, па и у Србији. Многима је у Србији сметало што имамо албанске заставе у Бујановцу или Прешеву сваке године када се слави Дан заставе.

Сада практично то радимо са српском заставом и прослављање неког јединства јесте легитимно, јесте историјски утемљено, јер дан пробоја Солунског фронта јесте веома битан датум у српској историји. Међутим, тај празник у свом називу садржи и тај термин Дан заставе.

БУКА: У пракси, државни празници су они који су дефинисани Законом о празницима Републике Србије. Овдје то није случај, је ли онда празник незаконит?

Када је ријеч о Закону, у Србији је то врло јасно. Државни празници уређени су посебним законом. У овом случају то није испоштовано и мени је занимљиво, јутрос сам се пробудио слушајући на РТС-у да Србија и Република Српска славе „Дан српског јединства, слободе и националне заставе“. Не славе, зато што закон није промијењен, овог празника нема у Закону који регулише државне празнике. Овај закон је октроисан. Договорила су се двојица политичира - Вучић и Додик, изашли су пред камере и рекли „ево, договорили смо се“. Ми нисмо видјели било какав уговор, споразум, међудржавни уговор, шта год. Немамо никакав писани траг о томе, а све и да имамо њихов уговор, то није постало дио закона. Овдје је јасно да је ријеч о окторисаном Закону. Зашто, очигледно је потребно и с једне и с друге стране подизати ту националну свијест. Ово је један јефтини национализам, а то је оно гдје се власт у Србији и најбоље сналази.

 БУКА: Да ли овим чином Додик и Вучић умањују значај парламента?

У Србији се влада тако што предсједник каже како ће се радити и овдје Парламент није претјерано потребан.

БУКА: Хоће ли ово довести до нових несугласица на реалицији Сарајево-Београд?

Чини ми се да су несугласице између Београда и Сарајева ствар за дневно-политичку употребу. Сјетимо се посјете Бакира Изетбеговића Београду, сјетимо се те лијепе и пријатељске шетње Кнез Михаиловом, сјетимо се разговора са пролазницима. Чини ми се да имамо много боље односе политичара међусобно него односе држава. Зашто је то тако, вјероватно зато што је ријеч о једној симбиози гдје објема странама одговара да се подижу тензије, јер када причате да вас неко угрожава, онда се заборавља за неке друге, важније теме. Чини ми се да ово може да изазове реакције у Сарајеву, али сам сигуран да ће политичке елите у Сарајеву и Београду остати у добрим односима.


Више из овог интервјуа послушајте у нашем подцасту

 

 

 


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.