Виа Динарица постаје све боља - Задовољни планинари, задовољни домаћини

Крај је септембра, понедјељак, скоро је подне, а у малом селу Алагина Река на планини Ругова зеленој од борова, ускоро ће почети падати киша.

BUKA portal / 07. новембар 2019

Foto: RCC/Klicker


Фетије Никиqи на шпорету на дрва пече сирницу, док Хозефа Индореwала са тријема гледа у небо и размишља колико су се високо у планину попели његови пријатељи и колико ће покиснути у повратку на ручак.     

Фетије (46) и њен супруг Мустафа (58) власници су преноћишта на планинарској стази Виа Динарица која се протеже дуж цијелог Западног Балкана. Хозефа (29) је програмер из Њемачке који је кренуо на двоседмичну кружну планинарску туру по Динарским Алпима од села Тхетх у Албанији, преко Плава у Црној Гори назад до Тетха преко Алагине Реке на Косову*.    

Боље стазе за узајамну корист 

Хозефа и његових шест пријатеља прва су генерација планинара који користе новоуређене, маркиране и ГПС локаторима означене дионице стазе Виа Динарица на Косову* које су оживјеле у јуну 2019. године кроз програм додјеле грантова Европске Уније за развој туризма који реализује Вијеће за регионалну сарадњу (РЦЦ).  

„Средства која смо добили омогућила су нам да отклонимо недостатке и урадимо осам нових дионица стазе Виа Динарица које сада Косово* боље повезују са Албанијом и Црном Гором и пружају бољи доживљај планинарима," каже Грамен Тараку из Фонда за развој заједница (ЦДФ), једног од корисника програма додјеле грантова. 

„Нових педесет километара стазе које смо урадили сада се надовезују на неких 65 километара Виа Динарице на Косову*, 115км у Албанији и 315км у Црној Гори и чине мрежу која планинарима омогућава да истраже различите дијелове Проклетија."

 

 

Аутентичност привлачи

За Хозефа је ово касно септембарско путовање и планинарење прва посјета Западном Балкану. „Људе са Балкана сам први пут срео на факултету и увијек сам желио да посјетим овај регион, јер је дјеловао помало мистериозно," каже Хозефа.

Према његовим ријечима Виа Динарица је надмашила очекивања. „Овдје имате нетакнуту природу и цијело ово мјесто није уопште претрпано туристима као што су Алпи. Балкан је задивљујући. Док пролазимо кроз мала села срећемо људе као што су Фетије и Мустафа и једемо аутентичну храну. Управо је јутрос Мустафа помузао краве и кући донио 25 литара млијека и сада ћемо јести питу од сира који је он произвео. Невјероватно!" 

Хозефа је првобитно планирао бициклистичку туру која је отказана, па се придружио пријатељима на своју прву дугу планинарску туру. Док је данас одмарао његови пријатељи су испробавали једну од нових дионица стазе која је уређена уз подршку Вијећа за регионалну сарадњу. По повратку су били мокри и гладни, али на вријеме за сирницу и јагњетину са поврћем. Задовољни. 

 

Посао се развија и расте

Фетије и Мустафа нису увијек радили у сектору туризма. Она је била домаћица, а он грађевински радник, који сада течно говори њемачки захваљујући раду у Швицарској. Живјели су у Пећи, граду одмах подно планине Ругова.  

Прије неких дванаест година Мустафа је одлучио да се врати на планину и оживи породично имање. Посавјетовани, почели су да продају флије, традиционалну албанску питу, ријетким планинарима који би понекад туда пролазили и управо је ту рођена идеја преноћишта.  

Прије неколико година почели су нудити потпунији јеловник и преноћиште. „У почетку нисмо имали додатне кревете, само мадраце и могли смо примити највише четири госта. Како је, међутим, све више посјетилаца почело планинарити Виа Динарицом и ми смо почели повећавати наше капацитете," каже Фетије. 

„Осим наше породичне куће сада имамо и ову кући иза и можемо угостити до 65 гостију за једну ноћ. Још увијек нисмо били толико попуњени, али јесмо имали вечере за велике групе од 50 особа," задовољни су домаћини.

Планови за будућност 

Са уређењем нових рута и већом промоцијом Фетије очекује и већи број посјетилаца. „Планирамо да ће нам у наредних пет година бити потребна додатна двадесет два кревета, као и још људи који ће радити са нама." Фетији и Мустафи тренутно помажу његов брат и снаха, као и двоје дјеце од 16 и 14 година, који са њима раде љети, али ће им ускоро требати више радника.   

Назми Хасанрамај, водич који планинаре често води преко Алагине Реке такођер има потребу за већим бројем радника, у његовом случају водича. „Током сезоне нам недостаје водича. Са овим послом сам почео 2005. године. Посао је полако растао и развијао се, али сада нам, с времена на вријеме, недостаје квалификованих водича."

Управо ће у томе Вијеће за регионалну сарадњу, уз подршку Европске уније, наставити да буде активно и радити на побољшању инфраструктуре и промоцији Виа Динарице у цијелој њеној дужини на Западном Балкану. Вијеће помаже да се успостави регионална управљачка структура Виа Динарице, а помоћи ће и са обуком водича. Фонд за развој заједница наставља са радом у сличном правцу.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.