Видео лика који тестира да ли ајкуле могу да осјете људску крв за два дана има 21 милион прегледа

Бивши инжењер НАСА, а данас Јутјубер са 7,8 милиона пратилаца, обележио је Недељу морксих паса тестирајући могу ли ове животиње да осете кап крви у води.

BUKA portal / 31. јул 2019

 

Недеља ајкула (Схарк Wеек), годишњи догађај Дисцоверy Цханнела, почео је у недељу, а Марк Робер је учествовао на отварању оригиналним садржајем за Дисцоверy Го апликацију. Снимак је објављен и на Јутјубу и за два дана прикупио је скоро 21 милион прегледа.

Робер је током свог теста у океанску воду Бахама прво убацио разне течности, рибље уље, мокраћу и крв краве, како би био сигуран да морски пси преферирају мирис крви. На почетку ниједна течност није привукла пуно пажње животиња, али после отприлике 20 минута ајкуле су почеле да примећују крв.

Негде 15 минута пре првог сата морски пси почели су да прате траг крви, само да би се окренули чим су схватили да он води до даске за сурф. На крају теста сабрао је да су четири морска пса била заинтересована за рибље уље, ниједан за урин док је крв привукла 41 морског пса.

Робер је отишао и корак даље и дао и своју крв, с још неколико људи на броду, како би утврдили воле ли морски пси људску крв колико и крављу. У том експерименту користили су много мање крви и резултат их је мало изненадио. Наиме, ниједног морског пса није привукла мала количина крви.

- Ово никако није савршен експеримент, али мислим да је сигурно рећи да ако морски пси нису дошли да провере 15 капи људске крви усред воде, вероватно нећете бити у опасности с малом огреботином - рекао је Робер.

Сличан експеримент извели су МyтхБустерси пре више од 10 година. У њему су Адам Саваге и Јамие Хyнеман прво пустили у воду рибљу крв и открили да је привукла ајкуле, али када су пустили своју крв у воду, открили су да морски пси показују мало интересовања.

Извор: индеx.хр


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.