ВИДЕО Позвао посланике да проведу један дан уз медицинску сестру на тешким одјелима, па да онда одлучују о њеној плати

Стављена је цигла на папучицу гаса за одлазак медицинских сестара и техничара из здравствених установа Републике Српске.

T.Čalić / 08. октобар 2019

"Удружимо се, нека се чује наш глас, нека се чује наш вапај да ми волимо ову земљу, да не желимо ићи одавде, да не желимо да оставимо наше старе мајке, очеве, родбину, али ми имамо породице, имамо дјецу", порука је Мирка Шербеджије, предсједника Струковног синдиката медицинских сестара и техничара Републике Српске, због повећање плата медицинским сестрама и техничарима за 50 КМ. То је, каже Шербеджија, послије 10 година срамно и тиме је само стављена цигла на папучицу гаса за одлазак медицинских сестара и техничара из здравствених установа Републике Српске.

У видео поруци је, између осталог, позвао посланике Народне скупштине Републике Српске да дођу и проведу један дан уз медицинску сестру на тешким одјелима- онкологије, хематологије, интезивне његе- да виде са каквим се све изазовима сусрећу. Увјерен је да ће након тога имати посве другачију слику како и колико треба повећати плату медицинској сестри и техничару. 

Истиче и да одлазак може зауставити само дупло већа примања, али и усвајање сета закона који би регулисали спорна питања у здравству Републике Српске, попут Закона о сестринској дјелатности којим ће се дефинисати ко је медицинска сестра, како се школује и гдје се запошљава.
 

Подсјетимо од 1.октобра је повећана цијена рада за раднике у здравству у Републици Српској, медицинске сестаре  примају од 50 до 60 марака више, а љекари за око 200 марака више. 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.