Вијеће министара БиХ испунило само једно обећање за годину дана мандата

Током прве године свог мандата, Вијеће министара БиХ испунило је тек једно од 198 обећања партија које су га формирале, док су провођене активности на испуњавању око трећине датих обећања.

BUKA portal / 23. децембар 2020

 

У прогресу је испуњавање пет обећања, започет је рад на испуњавању њих 66, док је једно обећање оцијењено као заустављено. Показали су то резултати мониторинга испуњености предизборних обећања политичких партија на власти на нивоу БиХ који проводи иницијатива Истиномјер.

Вијеће министара БиХ формирано је 23. децембра 2019. године од шест политичких партија, скоро 15 мјесеци након одржаних Опћих избора у октобру 2018. године: Странке демократске акције (СДА), Хрватске демократске заједнице БиХ (ХДЗ БиХ), Демократске фронте (ДФ), Савеза за бољу будућност (СББ), Савеза независних социјалдемократа (СНСД) и Демократског народног савеза (ДНС). Почетком јуна ове године Фахрудин Радончић, лидер СББ-а, одступио је са позиције министра сигурности БиХ, чиме је ова партија остала без позиција у овом тијелу извршне власти, а Истиномјер је пратио испуњеност обећања осталих пет партија. Највише обећања на овом нивоу власти у својим програмима дали су СДА (89) и ДФ (87), док су остале партије дале много мањи број обећања: ХДЗ БиХ (9), ДНС (9) и СНСД (4).

Важно је напоменути и да СНСД није имао програм за Опће изборе 2018. године, те је њихова обећања Истиномјер прикупио током изборне кампање из јавних иступа званичника ове странке. Иначе, четири обећања ове партије односе се на одбијање даљег напретка ка чланству у НАТО савезу, укидање Уреда високог представника у БиХ, као и одлазак страних судија из Уставног суда БиХ.

Традиционално, највећи број датих обећања забиљежен је у области економије (83), а током прве године мандата Вијећа министара БиХ вршене су активности на испуњавању њих 21, док није било напретка на испуњавању чак 61 обећања, те су она добила оцјену није започето. У овој области заустављено је обећање ДФ-а о отварању нових радних мјеста, с обзиром на то да је, усљед пандемије ЦОВИД-19, након вишемјесечног раста, дошло до пада запослености у цијелој земљи.

Међу започетим обећањима у овој области нашла су се она о градњи Коридора Вц, повећању просјечних плата, усвајању стратешких докумената, али и о инвестицијама у инфраструктуру.

У области државног уређења дато је укупно 43 обећања, од којих је у првој години мандата рад започет на 20, док је једно обећање оцијењено као испуњено. Активности на преостала 22 обећања нису започете. Испуњено обећање односи се на имплементацију Политичког споразума за Град Мостар, Закон о измјенама и допунама Изборног закона БиХ-Град Мостар-МОДЕЛ Б и Статута Града Мостара, којим су странке потписнице усагласиле модел Изборног закона БиХ, односно начин избора вијећника и број вијећника који се бира по градским подручјима, као и измјене Статута Града Мостара. Закон о измјенама и допунама Изборног закона БиХ – Град Мостар – МОДЕЛ Б кључни је дио је Споразума којим се проводи пресуда Уставног суда БиХ од 26. 11. 2010. године, а којом је дјелимично усвојен захтјев Клуба посланика хрватског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ за оцјену уставности одредаба члана 19.4. Изборног закона БиХ и члана 17. Статута Града Мостара. Друга обећања на којима су провођене активности током прве године мандата у овој области односе се на реформу јавне управе и оцијењена су као започета због напретка који је остварен усаглашавањем Акционог плана за реформу јавне управе. Вијеће министара Босне и Херцеговине донијело је у децембру 2020. године Одлуку о усвајању Акционог плана за реформу јавне управе, којим ће бити реализирани циљеви и мјере дефинирани Стратешким оквиром за реформу јавне управе до 2022. године.

Остатак вијести читајте на Истиномјеру.


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.