Виктор Иванчић: 35 практичних напутака за спас туризма у увјетима здравствене кризе

Колумна

Viktor Ivančić / 29. јун 2020

 

 1. Ако вас муче висока температура, бол у мишићима, кашаљ и грлобоља, то није разлог да Драгом Госту не сервирате доручак.
 2. Ако Драгога Госта муче висока температура и бол у мишићима, а уз то и нападно кашље, то није разлог да према њему будете резервирани: свака нација има право на своју културу и обичаје, а сусрет с истима може вас само обогатити.
 1. Из здравствених је разлога препоручљиво носити маску приликом сусрета с туристима, али тко сте ви да Драгом Госту ускратите традиционални хрватски осмијех и изразе најсрдачнијег гостопримства.
 1. Стављате ли на вагу задовољство Драгога Госта и живот ваше бабе, питајте се тко боље плаћа.
 1. Иако је из здравствених разлога препоручљиво избјегавати директне физичке контакте с Драгим Гостом, поготово уколико он долази из неке од тзв. ризичних земаља, то не значи да му не требате барем двапут дневно пољубити руку, или, ако се тако осјећате сигурније, полизати дупе.
 1. Када види гужву на тераси кафића испуњеној људима који говоре страним језицима, добар патриот не заобилази то мјесто, него послужује пиће.
 1. Ако сте били у интензивном контакту с Драгим Гостом који је заражен цовидом-19, то није разлог да клонете духом, него плућима, срцем и другим мање важним органима.
 1. Одржива биоекономија полази од једноставног начела да је одговорно и разумно да већа скупина људи умре од заразе како остатак популације не би умро од глади.
 1. Бонус је што ни они који умру од заразе неће умријети од глади!
 1. Одрживост биоекономије у сектору туризма изражава се кроз стопу смртности старијег становништва по броју ноћења.
 1. а) Код израчуна стопе смртности старијег становништва по броју ноћења у једнаджбу треба унијети параметар да старци ионако морају одапети. б) Остарјети је застарјело!
 1. Биоекономски салдо туристичке дјелатности рачуна се тако да се у сезони пребројавају еури и долари, а у посезони мртви и рањени.
 1. Снажењем туристичке дјелатности у доба епидемије чувамо радна мјеста, јер не желимо да нам се догоди такав социјални слом да људи не могу сами себи ни спровод платити.
 1. Хрвати су мали али поносан народ који ће након туристичке сезоне бити још мањи и још поноснији!
 1. Ако се у тренутку израде биоекономске биланце не зна да ли је неки маторац отегнуо папке због коронавируса или нечега другог, у службену евиденцију се уноси нешто треће.
 1. Ако план одрживе биоекономије предвиђа да је, на примјер, прихватљиво имати једну мртву бабу на петсто туриста, а ситуација на терену показује како на петсто туриста имамо двије мртве бабе, на снагу ступа принцип да не треба мијешати бабе и жабе.
 1. Уколико на петсто туриста имамо три, четири, пет или више мртвих баба, то се не може толерирати, него проблем ваља хитно санирати довођењем способнијих људи у државни завод за статистику.
 1. Најновија истраживања показују: што више људи премине од заразне болести, касније ће мањи број људи бити изложен опасности од заразне болести.
 1. Ако сте скептични према спасоносној улози туризма када је ријеч о увећавању јавног добра, оснаживању комуналне инфраструктуре и подизању опће квалитете живота, упитајте се – желите ли живјети у запуштеној приобалној вукојебини или у модерноме туристичком градићу с најсувременијим крематоријем?
 1. Љепота туристичког изазова у томе је што се умире зато јер живот не смије стати.
 1. Када се сусретнете с већим туристичким групама, сјетите се тисућа бранитеља који су несебично положили животе за самосталну и суверену државу, те се упитајте зашто бисте ви били другачији од њих.
 1. Тко сматра да се не исплати положити живот за спас туризма, нека се пита да ли се исплатило то чинити за самосталну и суверену државу.
 1. Темељни аксиом биоекономије: однос између људских губитака и финанцијске добити бит ће утолико повољнији што је живот на нижој цијени.
 1. Ако вам здрав разум говори да се масовни туризам и сузбијање епидемије међусобно искључују, водите рачуна о томе да здравим разумом не привлачимо Драге Госте.
 1. а) Будући да туризам доноси четвртину прихода националне економије, стручњаци су израчунали да је на страни расхода прихватљиво ићи до четвртине националне биологије. б) Умјесто сламки спаса, на какве наилазимо у вокабулару класичне економије, биоекономски жаргон преферира хумке спаса.
 1. Сматрате ли да је срамотно, окрутно и неприхватљиво што је Влада спремна жртвовати животе многих држављана ради спаса туризма као најважније гране националне економије, узмите у обзир да у демократском друштву сватко носи свој дио одговорности: као што се од Владе не очекује да пила грану на којој сједи, тако се ни од вас не очекује да пилате грану на којој висите.
 1. Економски бољитак и опћи просперитет заједнице осигуравају не само робови, него и гробови капитализма: констатација да се током туристичке сезоне Хрвати убијају од посла није метафора!
 1. Сматрате ли да премијер, тврдећи да мјере његове владе истовремено спашавају и људске животе и државну економију, наликује човјеку који, док га мучи дијареја, истовремено жели и стиснути и прднути, немојте то срати наглас.
 1. Када предсједник Владе РХ, у настојању да што здушније пропагира туристичку понуду земље, дође у блиски физички контакт са зараженим тенисачем Н.Ђ., а након тога одбије отићи у прописану самоизолацију, то не значи да за премијера не важе иста правила као за остале грађане, већ – управо супротно – да за остале грађане не важе иста правила као за премијера.
 1. Сматрате ли како логика ширења епидемије показује да се, на колективној разини, не може у исто вријеме бити грамзив и остати здрав, очито је да сте формирани под утјецајем комунистичке индоктринације, као и онај мали гад из Wухана.
 1. Размишљате ли о томе како је државна власт шизофрена и хистерична, јер вас је најприје силом држала у карантени, а сада вас, форсирајући туристичку понуду, излаже максималном ризику, што значи да иде из крајности у крајност, то није разлог да будете смркнути, јер најмање што Драги Гост жели видјети на одмору је зловољни и нервозни домаћин.
 1. Осим тога, на исправноме хрватском не каже се да нетко иде „из крајности у крајност“, него од дестинације до дестинације.
 1. Биоекономска истраживања показују: ако је, илустрације ради, број Драгих Гостију на нашој обали током јула и аугуста стално приближно исти, приход од туризма по глави становника расте према концу сезоне, јер је на крају аугуста број глава становника много мањи него на почетку јула.
 1. Затварање граница, ограничавање кретања, забрана напуштања мјеста пребивалишта и друге репресивне методе којима је државна власт штитила здравље становништва уочи туристичке сезоне представљале су мјере штедње, прикупљање залиха за каснију биоинвестицију.
 1. Чини ли вам се сулудим што министар унутрашњих послова тражи од хрватских грађана да не путују у стране земље, а истовремено позива грађане из страних земаља да допутују на одмор у Хрватску, није проблем у томе што је он идиот, већ што ви нисте.

Текст преносимо из подгоричке Побједе.


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.