Винко Пуљић огорчено: Доста је звецкања оружјем! Излудит ћемо ово мало људи који су одлучили остати и опстати у БиХ!

КАРДИНАЛ БИЈЕСАН ЗБОГ ПОНАШАЊА БХ. ПОЛИТИЧАРА

Fena / 21. мај 2019

Кардинал Винко Пуљић, врхбосански надбискуп, у интервјуу за "Дневни аваз" оцијенио је да стање у Босни и Херцеговини није добро те да се проблеми морају рјешавати дијалогом, за шта највећу одговорност сносе домаћи политичари.

 

Замољен за коменар позива предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика да припадници Трећег пјешадијског пука Оружаних снага БиХ на сљедећем обиљежавању Дана тог пука обуку униформе бивше Војске Републике Српске, кардинал је рекао да је то питање за оне који обнашају власт, тј. домаће политичаре, као и оне који су скројили овакву државу, "а то су свјетски моћници".

 

- Ако већ постоје документи о устроју државе и њезиних војних структура, онда тај документ обвезује и домаће и свјетске челнике који су потписали. Ако будемо прекрајали сваки час ову земљу, излудит ћемо ово мало људи које је одлучило остати и опстати у овој земљи. Тражи се већа одговорност оних који воде ову земљу, поготово одговорност ријечи упућене у јавност - рекао је.

 

Одговарајући на питање коме одговара звецкање оружјем, кардинал Пуљић је оцијенио да ако буде памети, рата неће бити.

 

- Зато је врло важно ствари рјешавати не звецкањем оружјем, него људским дијалогом и тако уважавати једнака права сваког човјека и сваког националног идентитета. Грађани требају утјецати да се свака хушкачка машинерија у политици и медијима спусти на земљу и да се настају отварати перспектива живота и суживота у овој земљи - поручио је.

 

Сматра да није проблем само на Балкану него и глобалном стању, гдје је превише напетих односа и пријетњи.

 

- То јако замара обичног човјека, јер медији, у жељи да буду што више занимљиви, преносе заоштрене ситуације које умарају јавност. Такођер, у јавности међународних политичких односа завладала је вреднота интереса, а не људских права и човјековог достојанства - рекао је кардинал Пуљић за "Дневни аваз".

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.