Виртуелни цртеж приказао праву истину о запосленим женама

Жене прескачу преко препрека док мушкарци покрај њих трче по чистој стази.

BUKA portal / 07. март 2019

Мајке се налазе на самом врху многих професија, а тренутна генерација очева заиста је пуно више укључена у подизању дјеце и бригу о домаћинству него што су то очеви били прије, али не можемо се претварати да запослене мајке и очеви имају једнаку прилику на терену каријера.

Жене прескачу преко препрека док мушкарци покрај њих трче по чистој стази. Ову једноставну метафору илустровао је перуански карикатуриста дневних новина Ла Република те је на бриљантан начин приказао комплексне изазове с којима се суочавају запослене мајке, а на крају крајева – и све запослене жене. Захваљујући објави индијског милијардера Ананда Махиндре на Твитеру, овај цртеж постао је виртуелан.


Махиндра је објавио цртеж након што је помагао чувати свог једногодишњег унука недељу дана. “Честитам свакој запосленој жени и признајем да њихов успех захтијева пуно већу количину напора него код њихових мушких колега”, написао је у објави.

‘Мајчинска казна’ за жене на послу након рођења дјетета

Махиндра је у праву да требамо уложити већи напор, али за њега нисмо више плаћене. Када мушкарци постану очеви – често напредују на послу те заједно с тиме имају и већу плату док се многе жене након мајчинства сусрећу с ‘мајчинском казном’ те изостанком од напредовања на послу. Чак и данас, у 2019. – мајке су често виђене као ‘главни’ родитељ.

Жене носе тежи ментални терет, раде више сати уз сав неплаћени рад, проводе више времена у одгајању деце и кућним пословима те имају мање времена да се брину за себе.

С друге стране, једно истраживање је открило како се слободно вријеме мушкараца заправо повећа након родитељства док се мајкама повећа једино радно оптерећење код куће. Треба нагласити како цртеж није постао виртуелан јер је духовит. Управо супротно. И нажалост, с њим се могу поистовијетити многе мајке.

Добре вијести су да још увијек можемо срушити те препреке, а улагања у одгајање дјеце и плаћени породиљски могу нам помоћи. Бити запослена мајка је тешко, али ми то можемо!

Извор: Дециологија.рс


Бука препорука

Женска права

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.