ВИРУС ЈЕ У ЕВРОПИ ПРИСУТАН ПУНО ДУЖЕ НЕГО ШТО СЕ МИСЛИЛО Али, како то да се епидемија није разбуктала одмах?

Генетска анализа новог коронавируса сугерира да је вирус прешао на људе у Кини крајем новембра или почетком децембра 2019.

Jutarnji list / Guardian / 03. јун 2020

Само дан прије него је 2. фебруара потврђен први смртни случај од коронавируса изван територија Кине, објављена је смрт утјецајног глазбеника и гитариста Андyја Гилла. 64-годишњи фронтмен пост-пунк бенда Ганг оф Фоур, умро је од упале плућа након што се два тједна лијечио у болници Ст. Тхомас у Лондону, пише Гуардиан.

Пут његове болести, која је прилично изненадила његове лијечнике који су се о њему скрбили у сијечњу, сада је добро познат: нагло погоршање стања, ниска разина кисика и затајење органа. Разболио се након што се касног студеног с бендом вратио из Кине. Недуго након тога, разболио се њихов 26-годишњи организатор турнеје и завршио у болници у Леедсу због респираторне инфекције.

Кад су из Кине и Италије почеле пристизати слике болница прекрцаних обољелима од Цовида-19, Гиллова удовица, Цатхерине Маyер - списатељица и суоснивачица британске Странке женске једнакости (Wомен'с Еqуалитy Партy) - посумњала је да је њезин партнер с којим је провела више од 30 година, заправо био једна од најранијих жртава коронавируса.

У блогу објављеном прошлог мјесеца, Маyер је рекла да је послала емаил Гилловом пулмологу и изложила му своје сумње. Лијечник јој је одговорио: - Чини ми се да у вријеме Андyјеве болести нисмо у потпуности схваћали зашто му се стање тако нагло погоршало. Сад кад знамо више о Цовиду-19, чини ми се да је доиста врло могуће да је Андy био заражен вирусом Сарс-Цов-2.

Генетска анализа новог коронавируса сугерира да је вирус прешао на људе у Кини крајем новембра или почетком децембра 2019. И док је Кина Свјетској здравственој организацији пријавила да је први случај забиљежен 8. децембра, владини подаци до којих су дошли новинари Соутх Цхина Морнинг Поста упућују на то да је први случај примијећен још 17. новембра.

Први службени случај у Великој Британији забиљежен је 31. сијечња кад је двоје кинеских држављана, који су одсјели у хотелу у Yорку, тестирано позитивно на коронавирус. Но како је криза напредовала и симптоми болести постали познатији широј јавности, многи су се запитали јесу ли и они сами или нетко од њихових најближих боловао од Цовида-19.

- Људи су сада свјеснији респираторних инфекција и лакше је приче које су чули ставити у праву перспективу, каже доктор Степхен Бакер с Института за заразне болести при Свеучилишту Цамбридге. Уосталом, прехладе, грипе, па чак и упале плућа, честе су тијеком зимских мјесеци.

Међутим, без јасне информације о томе што се заправо догађало у Кини крајем прошле године, тешко је знати је ли вирус стигао у Велику Британију раније него су службено забиљежени први случајеви, каже доктор Бакер.

- Рецимо да се вирус прилично проширио Wуханом, а да људи о томе нису били информирани: је ли могуће да су неки заражени људи у том периоду путовали у и из Кине? То је врло могуће. Је ли могуће да су онда вирус пренијели другим људима кад су се вратили у Велику Британију? Да, и то је врло могуће.

Почетком свибња појавила се вијест да је узорак узет 27. децембра брисом од мушкарца обољелог од упале плућа, позитиван на коронавирус што је повећало сумњу да се коронавирус појавио у Еуропи много раније него се мислило.

Подаци прикупљени апликацијом за праћење обољелих од Цовида-19 коју је израдио Кинг'с Цоллеге из Лондона, такођер упућују на то да су се људи разболијевали већ од сијечња наовамо, но њихова болест није била препозната, казао је професор епидемиологије Тим Спецтор.

Недавно објављени детаљи састанка британског Знанственог савјета за изванредне случајеве (САГЕ) показују да у јануару та организација није могла направити план у случају 'најцрњег сценарија' због свих несигурности везаних уз податке који су стизали из Кине. 13.марта, тједан дана прије затварања земље, САГЕ је донио закључак да 'у Великој Британији има више случајева него се прије мислило те да је епидемиолошка кривуља поодмакла битно даље'.

Свјетска здравствена организација је позвала све земље да испитају све сумњиве случајеве како би се циркулирање вируса чим боље разумјело те упутила апел лијечницима да провјере све случајеве упале плућа неутврђеног поријекла у задњим тједнима 2019. Организација за јавно здравље Енглеске такођер је казала да 'не може искључити могућност да је Цовид-19 присутан у Великој Британији још од децембра и раног јануара.'

Андреw Соппитт, умировљени болнички савјетник из западног Суссеxа, увјерен је да се заразио коронавирусом тијеком скијашког излета у Аустрији у сијечњу. Скијалишта која је посјетио, Ст. Антон и Бад Хофгастаин, вјеројатно су мјеста одакле је инфекција кренула. - Било ми је заиста лоше. Осјећао сам се као смрт. Нисам могао устати из кревета. Једва сам се успињао степеницама. Изгубио сам осјећај окуса и мириса. Презнојавао сам се, казао је Соппитт. Више пута је тражио да га тестирају, но сваки пут је одбијен.

Раније овога мјесеца, бивши специјалист интензивне његе у средњим педесетим годинама, добио је резултате теста на антитијела који је сâм купио и који је показао да је имао болест, но не и када је то било. Он, међутим, мисли да точно зна кад је боловао. - Посве сам сигуран да је то било у вељачи након пута у Аустрију у сијечњу. Сада је извјесно да је то било прије него су се појавили први службени случајеви.

Но, ако је и раније било заражених, како то да је вирус ескалирао тек касније? Разлог томе, каже Бакер, је вјеројатно тај што је потребан одређени приљев заражених људи да би се епидемија доиста разбуктала.

- Људи су се средином фебруара почели враћати са скијања у Италији и отамо потјечу ти први случајеви. У тренутку кад постоји одређен број случајева, доћи ће до локалне трансмисије и епидемија ће се разбуктати, каже Бакер.

Но, није сватко с коронавирусом једнако заразан, а ако је и било више случајева раније ове године, они можда нису остварили довољно контаката да дође до ширења вируса, додаје Бакер.

- Кад си болестан, останеш код куће па су се људи самоизолирали јер су се осјећали лоше.

Друга је могућност, каже Натхалие МацДермотт која предаје о заразним болестима на Кинг'с Цоллегеу у Лондону, да је вирус дуго тињао испод површине и није био идентифициран. Ако је, како се сада сматра, велик број заражених асимптоматски, вирус се могао тихо ширити и допријети до рањивијих скупина друштва.

- Старија популација заправо ће теже доћи у контакт с вирусом јер више не одлазе на посао и мање се крећу међу људима. Стога је можда требало проћи дуље вријеме да се вирус прошири заједноцом и дође до старијих особа, каже МацДермотт.

Идеја да се вирус ширио Еуропом још у просинцу и сијечњу, има озбиљне јавноздравствене импликације што је чињеница која је нагнала Цатхерине Маyер да истражи смрт свога мужа. Она и лијечник који га је лијечио, надају се да ће успјети направити тест на антитијела који ће показати јесу ли били заражени.

- Колико се смрти могло избјећи да је било више транспарентности и да је одговор јавноздравственог сустава био бржи и бољи, и то не само у Кини?, написала је Маyер.

 

 

 

 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.