Вирусни имунолог објаснио како настају компликације повезане с вакцинисањем

Вирусни имунолог Лука Чичин Шаин

N1 Hrvatska / 10. април 2021

Вирусни имунолог Лука Чичин Шаин рекао је у емисији Хрватског радија “У мрежи Првог” како знанственици још увијек проучавају цјепиво АстраЗенеце, али да су нуспојаве од тог цјепива у врло ријетке.

“Те нуспојаве се не догађају случајно, већ се догађају јер су људи примили цјепиво. Долази до проблема због имуно одговора. Протутијела препознају наше тромбоците, станице које стварају угрушке, на које се везао хепарин. Ради се о проблему који се у клиници догађа ријетко, али људима који су цијепљени АстраЗенецом догађа се нешто чешће. Посебице код млађих жена”, казао је.

Чичин Шаин је нагласио да су због тога у Њемачкој донијели одлуку да ће АстраЗенецу препоручити особама старијим од 60 година. Додао је да ЕМА заступа и даље стајалиште да се људи цијепе АстраЗенецом, али људе та различита стајалишта збуњују.

“Нуспојаве су већином благе”

Јелена Крајачић Буцић из ХАЛМЕД-а истакнула је да ЕМА подупире примјену цјепива АстраЗенеце, али да свака држава може донијети своје националне смјернице за примјену тог цјепива, а све овиси о епидемиолошкој ситуацији.

Казала је да још увијек није могуће са сигурношћу потврдити на који начин се механизам одвија, односно још се не могу дати специфичне препоруке за узимање цјепива АстраЗенеце. Но ЕМА ће и даље пратити реакције људи на то цјепиво.

Крајачић Буцић додала је да су на цјепива против Цовида пријављена 2300 случаја сумње на нуспојаве, од тога је 1200 пријава било на цјепиво Пфизер, 900 на цјепиво АстраЗенеце, те око 150 на цјепиво Модерне.

“Тај број запримљених пријава прати број примљених доза појединог цјепива”, рекла је.

Нагласила је да највећи дио нуспојава нису опасне. Но, рекла је ако се примијете било какви симптоми да се одмах потражи лијечничка помоћ.


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.