Вишковић о мјерама које ће зауставити одлазак младих

Предсједник Владе Републике Српске о плановима за сљедећу годину.

Srna / 15. децембар 2019

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић оцијенио је да је Влада у првој години мандата имала добре резултате што потврђују и подаци о највећем броју запослених од настанка Републике, расту просјечне плате која је први пут изједначена са зарадом у Федерацији БиХ, већој покривености увоза извозом и повећању буджета које је омогућило раст плата, пензија и других давања.

 

– То је улога Владе и ја је тако доживљавам. Мој став од почетка је био да увијек може боље, али ако ћемо реално посматрати ствари Влада је направила резултате за ових годину дана, а то се најбоље рефлектује кроз показатеље који су неумољиви – рекао је Вишковић у интервјуу Срни.

Он је истакао да је задовољан и ликвидношћу буджета, наводећи да Влада редовно исплаћује плате, пензије, социјална давања, обавезе према добављачима и субвенције.

Предсједник Владе Српске је подсјетио да је у фокусу његовог рада била привреда, што се показало кроз раст прихода.

–  Не бисмо могли све ово урадити да није било добре сарадње са нашим социјалним партнерима – синдикатима, Унијом удружења послодаваца и Привредном комором. Имамо добру сарадњу са социјалним партнерима, било је повећања плата и законских рјешења која су ишла у правцу растерећења реалног сектора и послодаваца како би биле повећане плате и у реалном сектору – рекао је Вишковић.

Он је истакао да је у посљедње вријеме све више европских и других брендова се јавља са жељом да отварају фабрике и погоне у Српској.

Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија

 

– Они су заинтересовани да пресељавају своју производњу из Пољске, Чешке, Румуније, Словачке и других земаља у Републику Српску. То је доказ да смо направили амбијент који привлачи стране инвестиције чији ниво такође расте – нагласио је Вишковић.

Забрињавајући је, додао је премијер Српске, одлазак активне радне снаге због чега треба радити да тај проблем буде саниран.

– То је глобални проблем и не дешава се само у Српској и БиХ, већ и у Србији, Хрватској, Словенији, Њемачкој и другим чланицама ЕУ. Мјерама које смо усвојили и које планирамо креирати покушавамо да рјешавамо тај проблем. Морамо људима дати наду, повећавати плате и рјешавати њихова животна питања да бисмо им послали поруку – останите овдје, у својој Републици, на својој очевини и нема нигдје бољег живота него ту гдје сте. Моја мисија је да радим на томе – поручио је Вишковић.

Он је у интервјуу Срни нагласио да у прилог томе говори и податак да је свим студентима који буду редовно уписивали годину омогућено бесплатно школовање што годишње буджет кошта око три милиона КМ.

– Почетком ове године запослили смо најбоље студенте са наша два јавна универзитета и то ћемо радити и убудуће чиме шаљемо поруку младима да бринемо о њима и да су они наша будућност – истакао је Вишковић.

Он је нагласио да је Република Српска улагала и улагаће у младост, њихово образовање, стицање знања, јер су они најбољи промотери Републике.

– На њима је будућност, они ће бити ти који ће сутра представљати Републику Српску. Сви треба то да подржимо, јер улагање у младе и образоване људе је најбоље улагање у Српску – поручио је Вишковић.

Он је подсјетио да је Влада Српске измијенила и критеријуме за пласман кредита Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ Српске, чиме је младим брачним паровима и породицама са дјецом са сметњама у развоју омогућено задуживање за рјешавање стамбеног питања по веома повољним условима.

фото Влада РС/РАС Србија

 

Вишковић је истакао да је уведена нова кредитна линију за младе брачне парове млађе од 30 година за које ће каматна стопа за кредите за куповину станова бити испод три одсто и то је једна од пронаталитетних мјера с циљем да се помогне младим људима да што прије ријеше своје стамбено питање и да остану на овим просторима. Према његовим ријечима, нова кредитна линија уведена је и за родитеље или старатеље који брину о дјеци са сметњама у развоју за рјешавање стамбених питања, а каматна стопа биће од три до три и по одсто.

Према његовим ријечима, смањена је каматна стопа пословним субјектима на кредите за увођење нових технологија потребних реалном сектору да би били конкурентнији и спремнији за извоз.

 

– Немогуће је реформу здравственог или образовног система ријешити за годину, двије или три, али је важно да смо кренули у те реформе – истакао је Вишковић.

Говорећи о предложеном буджету за 2020. годину, предсједник Владе Српске је рекао да је он за 108 милиона КМ већи у односу на ребалансирани буджет за ову годину.

– Ребалансом је овогодишњи буджет повећан за 60 милиона, а приједлогом буджета за 2020. годину за додатних 108 милиона КМ. Приједлог буджета за 2020. годину је скоро 170 милиона КМ већи него што је био нацрт буджета за 2019. годину. Чим имате на приходовној страни толико увећање оно се прелијева и на расходовну страну –  појаснио је Вишковић.

Захваљујући томе, додао је он, на снагу ће од 1. јануара 2020. године ступити повећање плата за буджетске кориснике у распону од пет до 20 одсто.

– Исто смо радили и почетком ове године. Имали смо и повећање пензија, а имаћемо и њихово редовно повећање од 1. јануара. Повећали смо подстицаје за пољопривреду са 71 милиона на 75 милиона КМ, планирали смо у буджету за 2020. годину 7,9 милиона КМ за поврат дијела уплаћених пореза и доприноса привредним субјектима који повећају плате радницима. Планирали смо повећање гранта Универзитетском клиничком центру у Бањалуци са овогодишњих 12 милиона на 30 милиона КМ. Све су то мјере које су усмјерене ка обичном грађанину – истакао је Вишковић.

фото Влада РС

 

Према његовим ријечима, осим буджета за 2020. годину и Програма економских реформи за период 2020-2022. година на сутрашњој посебној сједници Народне скупштине биће разматран и Закон о доприносима с циљем да стопа доприноса за запошљавање буде смањена са 0,8 на 0,6 одсто чиме ће привреди бити уштеђено девет милиона КМ.

– Имамо планиран и грант од два до три милиона КМ за развој нових технологија у привреди, а од 1. јануара 2020. године породиљско боловање бити рефундирано у стоодстотном износу. То значи да ћемо у 2020. години само по овим основама нашу привреду ослободити плаћања и из буджета јој помоћи са скоро 30 милиона КМ – нагласио је Вишковић.

Према његовим ријечима, на основу Програма економских реформи за период 2019-2021. година креиран је акциони план за 2019. годину, а резултати показују да је више од 80 одсто тог плана реализовано или је у фази реализације.

– Мање од 20 одсто није реализовано. То је резултат и других утицаја. Протекла је година мандата Владе Републике Српске, а да све то вријеме нисмо имали формиран Савјет министара и Владу ФБиХ. То је знатно отежало и наше функционисање. Али ми смо успјешно пребродили ову годину и то је још један доказ да Српска може да самостално ради, одлучује и испуњава своје обавезе не зависећи од других. Они нам праве проблеме, али не у тој мјери да не можемо функционисати без њих – каже Вишковић.

Он је изразио увјерење да би Влада Српске урадила знатно више планираних ствари да су на вријеме формирани Савјет министара и Влада ФБиХ, али нису имали саговорника на другој страни.

Он је додао да једва чека да буде формиран Савјет министара и Влада ФБиХ, те да је спреман да буде домаћин првог заједничког састанка.

– Важно је да сарађујемо, јер значајан број пројеката у Српској захтијева сагласност других нивоа власти. Да би све то реализовали на добробит наших грађана, неопходна је сарадња свих нивоа власти – закључио је Вишковић.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.