Вишковић признао: Републици Српској, али и цијелој БиХ пријети енергетски колапс

Предузеће “Електропренос БиХ” је рак-рана БиХ и оно је дугорочно проблем, због чега Републици Српској и БиХ пријети енергетски колапс, изјавио је предсједник Владе Српске Радован Вишковић.

Srna / 12. август 2019

Buka

– Када касните у инвестицијама пошто сте у блокади 19 мјесеци, ви не улажете ниједну марку у развој, а то значи да је наш електроенергетски сектор, прије свега преносна мрежа, угрожен до те мјере да нам пријети да у 21. вијеку останемо без електричне енергије – упозорио је Вишковић.

Он је подсјетио да је “Електропренос БиХ” у блокади јер се хрватски и бошњачки политичари не могу већ готово двије године договорити о мјесту директора, а за то вријеме новац те институције, око 170 милиона КМ, лежи на рачунима банака, прије свега у Федерацији БиХ, и пропада, јер се не улаже у инвестиције.

Премијер Српске каже да од овог новца Републици Српској припада 41 одсто за инвестиције, што није мало за улагање у електроенергетски сектор.

– То су инвестиције које се неће моћи премостити брзо. Сигуран сам да ће ових 19 мјесеци блокаде донијети, нажалост, непоправљиве ефекте у наредном периоду. Предсједник сам и Скупштине `Електропреноса БиХ`, сагледао сам цијелу слику, и мислим да је ово ситуација која није нормална – нагласио је Вишковић за “Вечерње новости”.

Он је рекао да има осјећај да га јавност не разумије добро када говори о проблему блокаде “Електропреноса БиХ” и негативним посљедицама које пријете и Српској и целој БиХ.

 

– Јавност мисли да премијер прича само о милионима `Електропреноса БиХ` и да хоће тај новац у буджет Српске. Не, то није тачно! Тај новац нити долази у буджет, нити може доћи у буджет, нити је планиран за буджет. Ово је новац за инвестиције и за јачање електропреносне мреже, како у Српској, тако и цијелој БиХ – појашњава Вишковић.

 

Он истиче да Српска већ трпи велику штету, јер се средства “Електропреноса БиХ” не усмјеравају у обнову електромреже и наводи примјере Вишеграда и Бањалуке.

– Тренутно у нашој чворној станици у Вишеграду имамо проблем, јер је један генератор прегорио прије мјесец дана. То је генератор 400/110 који треба да се набави средствима `Електропреноса БиХ`. Али то сада није могуће због блокаде. И сада се сва произведена електрична енергија на Хидроцентрали Вишеград шаље Сарајеву да би се претворила у 110 волти и вратила у Вишеград да буде распоређена у дистрибутивну мрежу. Отприлике географски посматрано, Вишеград – Сарајево је 250 километара у једном смјеру – каже Вишковић.

Када је ријеч о ситуацији у Бањалуци, премијер Српске каже да је ту проблем настао око двије трафостанице које снабдијевају цијели град струјом.

– Оне су старе неколико деценија, и не дај Боже да се деси квар, јер онда Бањалука остаје без струје. Пред саму блокаду `Електропреноса БиХ`, у Пословној зони `Инцел` је био изабран извођач и инвестиција од 11 милиона КМ да се за Бањалуку гради трећа трафостаница која би омогућила граду да има уредно снабдијевање струјом, али и тај посао је пропао због блокаде – истиче Вишковић.

Он наводи да ће дугорочно ових 19 мјесеци блокаде инвестиција у неком наредном периоду одразити се веома негативно, не само на Бањалуку, Републику Српску, него и на цијелу БиХ, и на све грађане који живе у БиХ.

Вишковић је додао да је прије неколико мјесеци у Мостару прегорјела трафо-станица, али им је позајмљена резервна из Требиња како Мостар не би био у мраку, а то се не би десило да средства из “Електропреноса БиХ” могу да буду уложена у енергетску мрежу.

“Новости” подсјећају да до деблокаде “Електропреноса БиХ” једино може доћи рјешавањем политичких баријера између СДА и ХДЗ-а БиХ.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.