Вишковић се слика са научницима и обећава подршку, па смањује издвајања за науку и студенте

Влада Републике Српске смањује улагања у науку и студенте, док се премијер Вишковић слика са младим научницима, обећавајући им помоћ и подршку.

Milovan Matić / 02. децембар 2020

Višković sa uspješnim matematičarem iz RS: Rekao pa porekao

 

Премијер Републике Српске Радован Вишковић поручио је да се будућност Српске мора и треба заснивати на квалитетним младим људима, нагласивши да Влада на разне начине настоји да вреднује труд и знање.

“Ми ћемо једног дана морати да препустимо институције онима који су својим радом показали да то заслужују, могу, знају и хоће”, рекао је Вишковић након пријема који је уприличио за асистента на Архитектонско-грађевинско-геодетском и Природно-математичком факултету у Бањалуци Небојшу Ђурића, који је недавно ријешио математички проблем стар више од 40 година.

Вишковићева жеља је, како је то образложио, да се млади из Српске угледају на Небојшин примјер и схвате да Република Српска и њене институције воде рачуна о њиховом квалитету и раду.

“Такође, они треба да виде и схвате да имају пажњу институција.”

Али, не у смислу новчане подршке или улагања у науку.

Јер како објаснити ове ријечи предсједника Владе РС од прије само пет дана и приједлог ребаланса Буджета који се нашао на сједници Народне скупштине у којем се смањују издвајања за студенте дефицитарних занимања и научне институције.

 

Наиме, према приједлогу другог ребаланса Буджета, којег је у Скупштину РС упутила Влада на челу са Вишковићем, текући грант за активности научних институција ће бити смањен са већ мизерних 1.710.000 КМ на 1.100.000 КМ. Поред тога, биће смањена и издвајања за оне студент који би требали бити носиоци развоја науке у РС, а то су студент дефицитарних занимања. Они ће умјесто предвиђених 200.000 КМ добити само 124.000 КМ.

Толико о Влади РС, премијеру Вишковићу и њиховој посвећености развоју науке и помоћи онима “који су својим радом показали да то заслужују, могу, знају и хоће”.


 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.