Високе температуре захтијевају и додатну бригу за љубимце. Пазите на њих

Одржавање оптималне температуре организма важан је задатак свих сисаваца. Температурни рецептори у тијелу омогућавају псу да осјети када се потхлађује, а када прегријава.

BUKA portal / 10. јун 2019

Foto: Ilustracija

 

Пси се хладе и мировањем. Завуку се у хладовину и леже како им температура по врућини не би додатно порасла. Омогућите свом љубимцу да се сакрије од сунца у сјени. Ако борави у затвореном простору, тај простор мора имати проток свјежег зрака

Љубимац мора имати довољно свјеже воде на располагању, по могућности хладне. Здјелице с водом и појилице увијек морају бити пуне, а воду мијењајте неколико пута дневно јер топла и устајала вода може пореметити пробаву вашег љубимца.

Иако се пси воле излежавати на сунцу, важно је знати да, баш као и људи, могу добити опеклине, особито ако им је длака ријетка или бијеле боје. За разлику од нас, пси се не зноје кроз жлијезде (осим на шапама). 

Умјесто тога, расхлађују се брзим протоком хладнијег зрака преко површине језика. Површинске крвне жиле се шире дајући му свијетлоружичасту боју. Вода испарава с језика, помажући псу да тако расхлади и друге дијелове тијела. Што је језик више исплажен, псу је топлије.

Одлична идеја по врућини јест поставити дјечји базен пун воде у којем се пас може расхладити када год пожели.

 

 

Индеx

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.