ВИВА СЕИЦО Ауто (р) интерпретација

<п><стронг>Ауто(р)интерпретација</стронг></п> <п><стронг>Наслов:</стронг><бр />Вива СЕИЦО, парафраза усклика Вива Мексико, којим је започела борба за независност Мексика, а који посуђује Ејзенштајн за наслов свог никад довршеног филма Да живи Мексико.</п> <п />

Nenad Veličković / 02. новембар 2009

Ејзенштајн је филм снимао под великим притиском: продуцент је тражио да поштује рокове и не претјера с трошковима; мексичка цензура тражила је да прегледа сваку развијену ролу филма; совјетска власт тражила га је да се врати у земљу. Филм никада није имао написан сценариј, у глумачкој подјели није било холивудских звијезда, а верзија која се појавила у кинима монтирана је без учешћа аутора. (Филм, вјерујем, није могао ни бити завршен јер није могао приказати Ејзенштајнов сан – слободну земљу и слободне људе.)

Али какве све то има везе с овом књигом?

Па ево: Вива Меицо је позив настао из потребе за једнакошћу и правдом, никад остварене, увијек угушене силом, домаћим сплеткама и страним интервенцијама. Иста потреба је инспирисала ову књигу. Социјалистичко друштво у којем сам рођен некако је пребрзо гурнуто међу историјске заблуде, проглашено утопијом и извргнуто подсмијеху. А неће баш бити да ништа у њему није ваљало, и да све против чега се борило данас заслужује помиловање.

Наравно, ово објашњење скуцкано је накнадно. На почетку је то била само једна духовита игра ријечи, у некаквом, назовимо га, револуционарном тону, а истовремено довољно иронична да поништи патетику.

Тема:

Лјудска сексуалност је свакако тема која обједињује све текстове у књизи. Све друге теме (образовање, цензура, религија, тржиште…) доведене су у везу с њом, и објашњене из ње. (Барем ми је то била намјера.) Или, да будем прецизан, и да примијеним правило које на часовима вјежби предлажем студентима - да се тема књижевног дјела најлакше одреди препознавањем двије силе (два принципа, два система вриједности, двије идеје, два погледа на свијет…) чијим сукобом прича почиње – тема књиге Вива СЕИЦО била би: еротика у патријархалном друштву.

Композиција:

С композицијом сам се најдуже мучио. Испрва је то био само рјечник, са много више појмова, унутар којих се јављао Цосмобо. Те двије форме гушиле су једна другу, рјечник није био довољно јасан и прегледан, а Цосмобо није био довољно мотивисан и увјерљив. Међутим, кад сам их развојио, добио сам двије књиге и свака је могла самостално у штампу. Ништа посебно није их више држало на окупу. Отуда трећа, од које сам раније био одустао, јер је била прегломазна да се убаци у рјечник – Секспресионизам. Три књиге, о истој теми, али у различитим жанровима, и различитим стиловима, од којих је стил Цосмобоа био ближи оном ниском, комичном, пародијском, а стил секспресионизма оном високом, свечаном, чини ми се, имало је више оправдања задржати унутар једних корица и једног наслова.

Оваква композиција је, такођер, погодна за дописивање, за развијање идеја, за полемику. Секспресионизам сигурно може бити проширен за још неколико есеја, Сексикон може бити, након једног озбиљнијег истраживања, или након сугестија читалаца, проширен за још читав низ полимичких интерпретација политичких, образовних и религиозних стереотипа. (Нпр. сасвим по страни су остале изјаве јавних личности, оно што Ферал Трибуне назива Греатест схитс.) Наравно, и Цосмобојево читање Омиљеног Магазина може књизи додати још понеки текст. Брзо и површно сам прошао кроз оно што би се могло назвати феминистичка литература, претпостављам да би књига могла бити богатија и за искуство једног критичнијег читања тих текстова.

Да закључим, оваква отворена мозаична композиција потпуно одговора теми, коју није могуће ухватити у неку чврсту структуру.

Приповједач и перспектива:

Трудио сам се да не мистифицирам ауторову позицију у тексту. Од цитата из Вукове рецензије на почетку књигу, до ове ауто(р)интерпретације на крају, Ненад Величковић даје знаке да није мртав, ма шта о смрти аутора писао Барт и његови постмодерни поштоваоци. Другим ријечима, одговоран је за све што Цосмобо (или Сократ) каже и учини. Зашто их је ипак позвао у помоћ, разлог је једноставан: да пажњу читалаца усмјери и усредсреди на исказ. Ауторово експлицитно ја у Сексикону, напримјер, умањивало би ауторитет рјечничких формулација.


Стил и језик:

Текст који се залаже за слободу у изражавању сексуалности може, и чак мислим да је пожељно, показати слободу и у кориштењу језика. Вива СЕИЦО не задовољава нити једну постојећу правописну норму, и нити једном лектору неће бити допуштено да интервенише у том смјеру. Постоји могућност да је стил због великог броја измишљеница помало маниристички, и да може иритирати читаоца, али у сљедећм издању таква мјеста, ако се открију, могу лако бити изостављена.


Идеја:

Већ помињано правило - да се тема књижевног дјела најлакше одреди препознавањем двије силе (два принципа, два система вриједности, два погледа на свијет…) – примјењиво је и на одређивање идеје (поруке, основне мисли) књижевног дјела. Наиме, крајњи резултат сукоба, пораз једне и побједа друге силе, дат и описан у поенти, изражава дефинитиван ауторов суд, његово искуство или вјеровање, закључак и став. Књижевни текст почиње постављањем питања (проблема, дефинисањем теме) а завршава неопозивим одговором, који је утолико увјерљивији и прихватљивији уколико му је претходио јасан естетски (и етички!) доказни поступак. 

Дакле, основна мисао књиге Вива СЕИЦО јесте да патријархат полако али сигурно води цивилизацију у пропаст, а да га у томе може успорити или засутавити од табуа ослобођено поимање сексуалности, засновано на једнакоправности људских бића без обзира на расу, спол, поријекло, функцију или касту.

Уф!

(Ово уф! нема функцију неког ироничног алибија, који би имао да снизи висок тон претходне реченице, него је само уздах олакшања због завршеног тешког али неопходног посла – потписивања властитог текста, и преузимања одговорности за његову поруку. Јер ако повјерујемо и допустимо да је аутор мртав, онда заједно с њим покопавамо и књижевност, допуштајући да њено мјесто у безбрижном и разидграном свијету ослобођеном етике заузме Пла статион.)

Из књиге Вива СЕИЦО. Књига се налази у продаји.


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.