Визе за многе егзотичне дестинације држављани БиХ морају тражити у другим земљама

Босанци и Херцеговци који планирају путовање на Тајланд, у Аргентину или неку другу егзотичну дестинацију још увијек морају по своју визу отићи ван наше државе јер бројне земље немају своја дипломатска представништва у БиХ.

BUKA portal / 11. јул 2019

Foto: Ilustracija

 

Напримјер, захтјев за издавање туристичке визе за Тајланд подноси се у Конзулату Тајланда у Загребу.

Наше власти приликом путовања на Тајланд препоручују вакцине против Хепатитиса А и Б, бјеснила, јапанске енцефалеуе, тетануса и туберкулозе. Постоји ризик од маларије у пограничним подручјима са Камоджом и Бирманијом па се препручују мјере против ове болести и убода комараца. Такођер се савјетује конзумирање само флаширане воде.

Виза за Аргентину издаје се у Будимпештии и мора се затражити личним присуством. Из Министарства вањских послова БиХ упозоравају како у Аргентини влада врло висок степен деликвенције најчешће крађе и пљачке. Зоне са великим ризиком су периферни квартови Буенос Аиреса, такозвана Вилла Мисериа.

Већина европских земаља у БиХ имају своја представништва због чега су путовања према овим дестинацијама грађанима БиХ доста олакшана. Међутим, они који желе уживати у зеленим крајолицима Ирске, по визу морају у Љубљану.

С друге стране, једним од најапсурднијих визних режима сматра се онај између БиХ и Косова. Наиме, да бисте извадили визу за Косово, морате отићи у Амбасаду Косова у Загребу. Ова виза кошта 40 еура и плаћа се у Загребу.
 

Тешко до АфрикеБосанцима и Херцеговцима потребна је виза за путовања у већину афричких земаља, а бројне међу њима немају своја представништва у БиХ.

Уколико путујете у Алжир, Анголу, Гвинеју или ДР Конго, по визу морате у Београд. Виза за Боцвану се издаје у Бриселу. Визе за Бурунди, Еритреју, Екваторијалну Гвинеју, Камерун или Сенегал издају се у Берлину. Уколико путујете у Мароко, по визу можете у Београд или Загреб, а по визу за Гану у Рим или визе за Намибију и Судан у Беч.

Важно је напоменути како су у бројним афричким земљама екстремно лоши санитарни услови уз постојање ризика од низа тропских обољења и епидемија. Стога се приликом путовања у Африку препоручује вакцинисање и путно осигурање укључујући и зрачну евакуацију, упозоравају из Министарства вањских послова БиХ.

За двадесет азијских држава грађанима БиХ потребне су визе. Ако се, напримјер, запутите према ланцу Хималаја, нећете моћи ући у Бутан без визе која се издаје у Амбасади Бутана у Паризу. Ако, с друге стране, желите посјетити неке од најбољих плажа на свијету на Филипинима, по визу можете у Будимпешту или Беч.

Захтјев за визу у Афганистану, Јемену или Монголији такођер можете поднијети у Бечу. Визе за Брунеје или Туркменистан издају се у Паризу, а за Либан или Сирију у Београду. Захтјев за визу за путовање у Уједињене Арапске Емирате подноси се у амбасади УАЕ у Риму.
 

Прво за Лондон па за БелизеКада је ријеч о америчким земљама, Босанци и Херцеговци морају по визе углавном у европске земље.

Да бисте посјетили егзотично карипско острво Барбадос, по визу морате у Брисел, а за пут у Белизе захтјев за визу поднијети чак у Лондону.

У Београду у сусједној Србији можете извадити визе за Мексико и Венецуелу, док се виза за Перу подноси у Букурешту или за Уругвај у Будимпешти.

Држављани БиХ за путовање у земље чланице ЕУ и земље потписнице Шенгенског споразума поред биометријског пасоша требају посједовати новац у износу 35 до 70 еура за сваки дан боравка у земљама ЕУ. Граничне службе могу захтијевати доказ о посједовању новчаних средстава или информацију о адреси на којој ћете одсјест. Такођер је обавезно посједовање путне исправа која важи најмање три до шест мјесеци од датума намјераваног боравка у земљама чланицама ЕУ или потписницама Шенгенског споразума.

Уколико су апликанти за визе студенти, потребно је приликом подношења захтјева доставити и потврду о студирању с универзитета.

Захваљујући бројним понудама туристичких агенција, не тако велики број Босанаца и Херцеговаца протеклих година све чешће бира путовања према далеким дестинацијама. Предност у овом случају јесте што постоје агенције које пружају помоћ својим клијентима приликом подношења захтјева за визу, што барем у једном дијелу олакшава одморе нашим држављанима.

Клиx


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.