Вјешати заштитну маску за лице на ретровизор је опасно, упозоравају стручњаци

Ево у чему је проблем

BUKA portal / 03. август 2020

Стручњаци њемачке твртке која се бави сигурношћу ДЕКРА уочили су једну доста учесталу појаву вријеме кризе с коронавирусом, а то су маске које висе с ретровизора у кабини возила.

Многи возачи у аутомобилу увијек држе барем једну маску. Међутим, стручњаци твртке ДЕКРА упозоравају их да своју маску не би смјели објесити на ретровизор, преноси тпортал.

‘Чак су и релативно мали привјесци за ретровизоре попут врпци, освјеживача зрака и слично по нашем мишљењу – опасни’, каже Петер Рüцкер, водитељ истраживања несрећа ДЕКРА-е. ‘Дакле, то је још важније за релативно велике маске за лице.’

Проблем није само у томе што је возачко видно поље ограничено, поготово код скретања, већ и због тога што привјесци на унутарњем огледалу одвраћају возачеву пажњу.

‘Будући да тамо увијек виси предмет, возачи се навикавају на стална кретања на рубу видног поља. То има за посљедицу да возачи примјећују кретања изван возила, попут бициклиста или пјешака с десне стране цесте, много касније’, каже стручњак. То може узроковати озбиљне несреће које би се могле избјећи.

 


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.