Влада ФБиХ и рудари ниси постигли договор: Штрајк се наставља

Представници Владе Федерације БиХ и Федералног министарства енергије, рударства и индустрије одржали су данас састанак с рударима рудника мрког угља Бреза и Зеница.

BUKA portal / 10. септембар 2019


"Од јутрос је близу 200 рудара у јамама и рудари из Брезе неће напустити просторије у којима бораве након прве смјене. Жао ми је што нисмо постигли договор. Ово постаје тешка омча око врата рудара. 13. септембра идемо у генерални штрајк. Годинама иза нас нудили смо се у свим приликама покушали бити конструктивни и сада је вријеме да овако наступимо. Рудари неће изаћи из јама. Жао нам је када смо видјели полицијске снаге у згради Владе, нисмо имали намјеру никога понижавати нити повриједити. Обићи ћемо рударе. Нећемо правити спектакл. Покушали смо пронаћи рјешење за ситуацију у рудницима, али ништа. Показали смо да нећемо прихватити подјеле и да остајемо заједно", казао је предсједник Савеза синдиката радника рудника ФБиХ Синан Хусић, а преноси Клиx.ба

Предсједник Савеза синдиката радника рудника у ФБиХ Синан Хусић поручио је представницима Владе ФБиХ прије данашњег састанка, заказаног за 12 сати, да рударе неће подијелити на оне из Брезе и оне из Зенице.

"Оно што је јучер закључено у Влади ФБиХ је подјела рудара и ми је нећемо прихватити", поручивши након тога да ће ступити у генерални штрајк и организовати масовне протесте уколико не буду задовољни резултатима данашњег састанка.

Директор Електропривреде БиХ Бајазит Јашаревић је казао да ће за рудник Бреза изнаћи рјешење, али за Зеницу данас нису могли понудити рјешење јер од три активне јаме само једна производи.

На састанку је присуствовало седам представника рудара, директор Порезне управе ФБиХ и ресорни министар Нермин Джиндић. Рудари су најавили да ће, уколико им не буду испуњени захтјеви, 13. септембра ступити у генерални штрајк.


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.