Влада и рудари без договора: Штрајк се наставља!

Представници Владе Федерације БиХ и Федералног министарства енергије, рударства и индустрије одржали су данас састанак с рударима рудника мрког угља Бреза и Зеница.

Fena / 10. септембар 2019

Проблеми у рудницима у Зеници и Брези датирају још из периода од 2009. до 2015. године, када ниједна марка порезних обавеза није уплаћена, казао је федерални министар индустрије, енергије и рударства Нермин Джиндић данас након састанка с представницима рудара.

Хронологија проблема је изнесена на јучерашњем састанку министра са генералним директором ЈП Електропривреда БиХ Бајазитом Јашаревићем, директором Порезне управе ФБиХ Шерифом Исовићем и директорима брезанског и зеничког рудника.

- Јучер смо за сат времена успјели договорити како да ријешимо питање деблокаде рудника Бреза и наставак функционисања. Зато ми је жао што се данас поново доводи у пакет Зеница и Бреза. Проблем Брезе смо ријешили, њега не треба везивати за Зеницу. Директор Електропривреде је јучер обећао да ће изнаћи средства, путем кредитног задужења, што ће до петка бити ријешено - подсјетио је Джиндић те додао да је Зеница дужна 141 милион КМ према Порезној управи, док је обавеза Брезе 88 милиона, што је пола од укупног дуга рудника.

Што се тиче Зенице, рекао је, није било рјешења. Није се могла задужити зато што рудник од 100 посто прихода, 96 посто троши на плате без пореза и доприноса. Грачанички рудник, напримјер, 33 посто троши на плаће.   

- Зато је Порезна управа реаговала на ова два рудника. Став Синдиката са данашњег састанка је да подржавају Порезну управу што је блокирала рачуне - рекао је Джиндић.

Поређења ради, истакао је да један радник у Зеници годишње произведе 280 тона угрља, док у руднику у Грачаници произведе 1.786 тона.

- Осим тога, нажалост, 200 КМ свака тона у Зеници производи губитак - казао је Джиндић те додао да је закључено да Електропривреда иде у фазу организационог реструктурирања јер јој је управљање прекомпликовано.

Истакао је да неколико дана треба за реализацију наређења од директора Електропривреде до директора у рудницима.

- То мора бити исте минуте - нагласио је Джиндић.

Након данашњег састанка са представницима рудника, послије којег су рудари најавили штрајк у петак и изразили незадовољство, Джиндић је прочитао закључке, а један од њих је изналажење рјешења у десет дана.

План реструктурирања Електропривреде је и један од закључака са представницима рудара.

- Влада ФБиХ ће на првој наредној сједници, у четвртак, изнијети одговарајуће приједлог мијера - рекао је Джидић те додао да је план за Зеницу да се размотре опције санације проблема, а у року од 60 дана да се направи дугорочно рјешење.

Мораториј на запошљавање у Електропривреди, посебно у рудницима, један је од закључака.

Джиндић је најавио  да ће у четвртак на сједници Владе затражити хитну процедуру за закон о дјелимичном отпису дуга, јер би помогао лакше санирање старих дугова.

Затражио је смјену директора зеничког рудника, који има 4.500 КМ плату, а који нема приједлога како ријешити проблем. Подсјетио је да на јучерашњем састанку није имао никакав приједлог.

Предсједник Савеза синдиката радника рудника у ФБиХ Синан Хусић незадовољан је што рјешење за проблеме није пронађено данас, те је најавио наставак штрајка, односно реализацију одлуке о штрајку у рудницима мрког угља у Брези и Зеници, почевши од 13. септембра.

- Раднички непослух у Зеници се наставља, од јутрос имамо близу 200 радника у три јаме у Зеници и Брези који су најавили да на крају прве смјене неће напустити рударске просторије у којима бораве - рекао је Хусић.

Рудари су данас, до окончања састанка, били окупљени пред зградом Владе ФБиХ у Сарајеву.  


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.