Влада Републике Српске изразито неразвијене општине почастила са три марке

Влада Републике Српске је донијела одлуку да изразито неразвијене општине, тачније њих 19 помогне са по хиљаду марака како би “ојачала” њихове капацитете.

Capital.ba / 14. новембар 2019

Овај новац је намјењен за набавку материјално-техничке опреме. Ако се погледају актуелне цијене за ту суму ће моћи да купе рачунар са пристојном конфигурацијом и штампач.

Проста рачуница показује како за “јачање матичних служби и побољшање јавних услуга за грађане” ове локалне заједнице имају 2,7 КМ  дневно.

Иако је у питању скроман износ, из Владе поручују како се средства морају трошити одговорно и у складу са њховом намјеном.

Задужују се општине да средства користе за ову намјену и да извјештај о реализацији утрошених средстава доставе Министарству управе и локалне самоуправе”, стоји у одлуци Владе РС објављеној у Службеном гласнику Републике Српске.

nerazvijene opštine

Мизерну помоћ у укупном износу од 19.000 марака на једнаке дијелове подијелиће Берковићи, Вукосавље, Источни Дрвар, Источни Мостар, Источни Стари Град, Језеро, Калиновик, Кнежево, Крупа на Уни, Купрес, Лопаре, Ново Горажде, Осмаци, Оштра Лука, Рудо, Сребреница, Трново, Чајниче и Шековићи.

Занимљиво је да власт у Српској не штеди на куповини авиона, хеликоптера и опремању својих вила док се са друге стране неразвијене општине “јачају” са износом нешто већим од просјечне плате.

Примјера ради, само је за тајно опремање виле на Јахорини а која је у непосредној близини неких од горе побројаних општина у прошлој години уложено преко милион марака.

Када је ова година у питању само за куповину летјелица ће бити уложено преко 70 милиона марака, што је на нивоу годишњег буджета Фонда за дјечију заштиту.

Љубо Петровић, начелнилник општине Осмаци, каже за ЦАПИТАЛ како су у питању веома скромна средста.

Мали је то ресурс да би могло на било који начин да се помогне грађанима. Превише је то скромно да би се нешто урадило”. казао је он.

 

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.