Влада Српске утврдила право на матерински додатак за све незапослене породиље

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о дјечјој заштити.

BUKA portal / 07. новембар 2019


Програмом економских реформи Републике Српске за период 2018-2020. године и Меморандумом закљученим између Уније удружења послодаваца и Владе Републике Српске утврђена је обавеза Владе да у трогодишњем периоду у цијелости преузме трошкове накнада бруто плате послодавцима, корисницима рефундације накнаде плате из важећег закона.

Законом о дјечјој заштити послодавцима, корисницима права у текућој години рефундирано је 80 одсто бруто плате након исплате накнаде.

Одредбама Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити прописано је ново растерећење послодаваца и стварање бољих услова за рад и пословни амбијент.

Предложеним одредбама овог закона послодавцима, корисницима права на рефундацију, у наредној години биће вршена рефундација накнаде пуне бруто плате, након исплате раднику.

Оваквим законским рјешењем смањиће се трошкови породиљског одсуства запослених радница за све послодавце.

Овим законом је и измијењен услов за остваривање права на матерински додатак за све незапослене породиље, без обзира на ранији радни статус.

Ако је у вријеме порода породиља незапослена и има пребивалиште у Републици Српској најмање годину дана прије рођења дјетета може остварити право на матерински додатак.

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима, којим се стварају услови за јасније дефинисање начина њиховог извођења.

Предложеним измјенама ствара се и позитиван амбијент будућим инвеститорима у области геологије, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Међу разлозима доношења овог акта наводи се и потпуније и прецизније дефинисање појединих одредаба које су се у периоду примјене Закона показале као непрецизне, чиме ће се знатно олакшати тумачење и примјена закона.

На сједници је утврђен и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Гарантном фонду Републике Српске ради прилагођавања његових пословних активности потребама и условима тржишта с циљем јачања конкурентности привредних друштава, које би се остварило побољшањем приступа финансијским средствима.

 

(Независне новине)


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.