Владимир Селец о полумаратону у Бањалуци: Морам да одбраним оно што смо стварали свих ових година

У овом тренутку у Бањалуци су заказана два пета јубиларна полумаратона у Бањалуци. О томе шта се дешава са полумаратоном који сваке године привлачи све већи број тркача говори нам Владимир Селец, директор полумаратона у Бањалуци.

Maja Isović Dobrijević / 05. децембар 2018

 

Владимире, за почетак, можеш ли нам рећи шта се дешава иза кулиса организације полумаратона у Бањалуци, јер су у овом тренутку најављена два полумаратона, један 20. априла, а други 12. маја и оба се представљају као пети јубиларни полумаратон у Бањалуци?

Морам да кажем да за мене постоји само један полумаратон, полумаратон који иза себе има 4 фантастична издања, полумаратон који се традиционално догађа у мају, када је Бањалука најљепша - Бањалучки полумаратон. То је полумаратон који је осим тога што је постао једна од најбоље организованих трка у БиХ, па и у регији, постао и власништво Бањалуке и Бањалучана. Био бих слободан да га назовем добри дух Бањалуке, са свим позитивним што носи, здрав догађај и најбољи промотер којег један град може да има.

Што се тиче друге трке, немам ништа против одржавања још много квалитетних тркачких догађаја у Бањалуци, јер мислим да то доприноси тркачком покрету. Са друге стране, требамо се заиста упитати који је мотив организатора да прави још један полумаратон тако близу традиционалног Бањалучког полумаратона? Између осталог, да се незаконито користи нашим логотипом за промоцију свог догађаја и на крају га назива наставком Бањалучког полумаратона?

Како је дошло до раздвајања међу самим организаторима трке, у чему је дошло до несугласица?

Нисмо могли да прихватимо да вечерњи концерти заузму централно мјесто на догађају Бањалучког полумаратона. Успјех и популарност Бањалучког полумаратона је створена на филозофији трчања као начина живота, трчања које мијења свијест, трчања које уз себе не носи ниједну негативност, осим ако је сами не произведемо. Трчање које мијења град набоље, прави град градом, доводи нам госте и чини град популарнијим у свијету. Зар то све оптеретити ноћном забавом, која евидентно није компатибилна са нашим догађајем. Сматрамо да ноћне фестивалске забаве треба да постоје, али то није “наша” ствар. Већина нас у ТРК-у и организацији Бањалучког полумаратона је мислила да ово не смије бити дио Бањалучког полумаратона, а камоли фокус. Сматрали смо да је у интересу Бањалучког полумаратона да остане доминантно спортско рекреативни догађај. Бањалука има довољно фестивала, концерата и сличног, али врло мало квалитетних спортско-рекреативних садржаја. Као што је познато, а то сам више пута поновио, да су у свим великим свјетским градовима једни од најзначајних годишњих, традиционалних догађаја управо трке овог типа, маратони и полумаратони. О неправилним и незаконитим радњама Рун&Море-а не бих овог пута.

Да ли сте покушали на пријатељски начин да се раздвојите са организаторима Рун&Море Цоммунитy тима?

Па наравно, то смо покушавали до задњег тренутка, сматрали смо да се може наћи компромис, али искрено није било ни мало интереса за то са њихове стране. Стално нам је понављано да је то све њихово и да ће они одлучивати о будућности Бањалучког полумаратона.

Колико ће се ова ситуација одразити на саму организацију полумаратона, имајући у виду да су сви били задовољни самом организацијом догађаја од првог до четвртог издања?

Ми се максимално концентришемо на организацију петог јубиларног Бањалучког полумаратона и то је наш једини циљ. Радићемо даноноћно да то буде најљепши, најсвечанији и најбоље организовани Бањалучки полумаратон до сада. У организацију је укључен више искусних професионалаца него икад.
Поруке подршке нам стижу са свих страна. Људи виде неправду и желе да помогну. Ту говорим превасходно о људима из тркачке заједнице али и осталима. Ту су организатори, директори трка и обични тркачи. Желим да им се овог пута, као и свим другима који нам пружају подршку од срца захвалим.
Ми из наше организације, идемо по  БиХ и регији, дајемо подршку другим тркама. Тако су и многи организатори трка нама долазили у испомоц свих ових година. Засучемо рукаве па се укључимо гдје треба. Од најпростијих задатака до најкомпликованијих. И то је дио те тркачке заједнице о којој стално причамо. Трчање које спаја људе и народе.

Јесте ли већ били у контакту са спонзрима и Градом, шта они кажу за ово шта се дешава, да ли је све довело до одређене забуне?

Наравно да јесмо. Начелна подршка Града постоји, али су и они збуњени новонасталом ситуацијом и активностима Рун’анд Море-а. Спонзори су нас препознали као главне организаторе и стали уз нас, а јављају се и нови.

Како се ти, као неко ко је био идејни покретач овог догађаја и директор трке свих ових година осјећаш због свега шта се десило?

Осјећам се и постављам тако да морам да одбраним оно што смо стварали свих ових година. Посљедње четири године живота сам уложио у ово. То најбоље знају моја супруга и дјеца, кроз шта сам их све провео, али све за највише циљеве. Нисам тражио ништа нити очекивао ништа. Оно у шта вјерујем свим срцем, сам желио да поклоним свом граду. Сада је то нападнуто и покушава се све окренути наопачке. Борим се до краја па ћемо видјети. Надам се да ће Бањалучани то препознати и стати уз идеју оригиналног Бањалучког полумаратона.

Ово су ситуација које, да су нормалне околности, не би требале ни доћи у јавност, не би требало да се одрази на трку и тркаче. У том свјетлу, шта тркачи могу очекивати 12. маја у Бањалуци?

Могу очекивати оно што су добијали свих ових година, топ догађај свјетског нивоа, само Бањалучки догађај посвећен Бањалучанкама и Бањалучанима, а отворен и гостпримљив према свима који желе да додју и учествују.

И на крају, која је твоја порука тркачима?

Трчите редовно, имајте план тренинга и циљ. Донесите неку добру медаљу са неке атрактивне и добро организоване трке, осјетите дух тамошњег града и трчања. Или уствари, само додјите 12. маја 2019. на Бањалучки полумаратон, јер ћете све то имати код своје куће.

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.