Вођа Ал-Каиде позвао на нападе на западне, израелске и руске војне мете

Вођа Ал-Каиде, Ајман ал-Завахири позвао је муслимане широм свијета да врше нападе на америчке, европске, израелске и руске војне мете у говору на 18. годишњицу напада 11. септембра у САД-у.

BUKA portal / 12. септембар 2019


Завахири је своједобно био хирург у Египту, а на чело Ал-Каиде је дошао након што су амерички специјалци убили Осаму бин Ладена у Аботабаду у Пакистану 2011. године.

Вјерује се да се он крије негдје у пограничној регији између Пакистана и Афганистана, подсјећа Тхе Wасхингтон Пост.

"Ако желите да джихад искључиво буде фокусиран на војне мете, америчка војска је присутна у цијелом свијету, од истока до запада. Ваше земље су преплављене америчким војним базама и у њима се налазе кафири који шире зло", рекао је он у 33-минутом видео који је направила продуцентска кућа ас-Сахаб Медиа Фоундатион, која је у власништву организације.

Обавјештајна група СИТЕ, која прати интернетске активности бјелачких супремациста и терористичких организација, саопћила је да је у једном видеу Завахири рекао да су напади 11. септембра на америчком тлу неприхватљиви, јер су страдали недужни цивили.

Такођер је критиковао милитанте чија се гледишта промјене када заврше у затвору.

"Исто као што они планирају и удружују снаге против нас свугдје по свијету тако и ми морамо њих прогањати, али ћемо ми бирати вријеме и мјесто. Будите креативни и иновативни у својим методама", казао је он.

У посљедњих неколико година Ал-Каида се бавила поткопавањем конкуренције својих главних противника, ИДИЛ-а.

ИДИЛ је добио на моћи када је заузео велике дијелове Ирака и Сирије 2014. године, прогласивши калифат и успостављајући базе у више земаља Блиског истока и на сјеверу Африке.

Извјештај УН-а наводи да "непосредна глобална пријетња коју представља ал-Каида није јасна", али упозорава да би се неки потенцијални припадници ИДИЛ-а могли окренути старијој организацији.

 

Фена


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.