Водостаји диљем Хрватске у наглом су порасту, очекују се и поплаве

Услијед интензивних оборина тијеком викенда те прогнозираних оборина за прву половицу тједна, у већем дијелу Хрватске водостаји су у порасту с тенденцијом даљњег пораста, посебице на сливу Саве, Уне и Купе, извијестиле су Хрватске воде.

BUKA portal / 14. мај 2019

 

Постоји могућност бујичних поплава на подручју Ријеке и Приморја, Горског котара, Лике, Бановине, Кордуна, Далмације и унутрашњости те на водотоцима који се слијевају с Билогоре, Папука, Псуња и Крндије, јавља ХРТ.

Према прогнозама Хрватских вода, у уторак пријеподне очекује се врхунац воденог вала на карловачким ријекама, узрокован обилном кишом, но водостај ријеке Коране не би требао прелазити 750 цм, што значи да ће обрана од поплаве остати на тзв. припремним мјерама, приопћено је из Стожера цивилне заштите.

Унаточ томе траје пуњење врећа пијеском, затварају се отвори на баријерама на подручју Логоришта, Мостања и Турња. Монтират ће се и мобилне протупоплавне баријере у насељу Коритиња да би се спријечило излијевање Купе на прометницу Д 36.

Према ријечима Зорана Чавловића из Главног центра, због обилних оборина на сливу Купе пораст водостаја је брз и значајан и то на Купи, Добри, Мрежници, Корани и Глини. Водостаји Купе и Коране у Карловцу ће досегнути очекивани максимум тијеком уторка, те би мјере обране од поплава могле бити у редовним и понегдје изванредним мјерама.

Из хрватских служби упозоравају како ће због временске ситуације у БиХ, водостаји у доњем току Саве такођер бити у порасту.

У порасту су и водостаји ријека у Лици (Лика, Гацка, Новчица) уз могућност излијевања из корита.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.