Војко В за БУКУ: Стално се мијењам. Све друго би било апсурдно

Андрија Вујевић музиком се бави од средње школе, а у озбиљније хип-хоп музичке воде ушао је уживо репајући у радио емисији локалне сплитске радио станице користећи умјетничко име Небу.

Ernest Bučinski / 20. јун 2019

 

Популарност је стекао у сплитској групи “Дјечаци” у којој је наступао под именом Војко. “Дјечаци” су јако брзо постали хип-хоп атракција на просторима еx-Yу, а њихова пјесма “Ловринац” прави мега хит која до данас има осам и по милиона прегледа на Јутјубу.

Овај бенд је престао са радом 2018. године када Андрија под именом Војко В започиње соло каријеру. Објављивањем пјесме “Зови човика” Војко В најављује пројекат који ће направити бум на регионалној музичкој сцени, а то потврђује хитовима “Не може” и “Како то” с његовог албума првенца, који му је ове године донио и два Порина. Популарни Војко В својим наступом обрадоваће и Бањалучане 28. јуна када ће у оквиру фестивала “Бањалучки дани музике” наступити на тврђави Кастел. Поводом тог наступа Војком В дао је интервју за БУКА магазин.

Да ли си се навикао сам наступати на бини и колико је тај посао тежи од оног када си на стејджу био са екипом из Дјечака?

Мислим да сам се са временом уходао у наступање него прије. Мало је другачије кад имаш још два лика до себе на позорници да водите схоw, поготово уз пратњу бенда који смо прије имали. Захтијевније је физички, али ми је драго да је испало тако, мислим да ме ситуација натјерала да се више посветим самом наступу и комуникацији са публиком.

Јеси ли се надао да ће твој соло пројекат имати оволики успјех након велике популарнисти које си постигао и са Дјечацима?

Надао се јесам наравно, али нисам очекивао. Једноставно сам дао све од себе у том тренутку да направим што бољи албум и да одрадим спотове и продукцију на професионалном нивоу.

Добио си два Порина. Шта ти значе те награде?

Мој мото је ако било тко има награду за мене, мени је то добро, тј. Не може бити лоше. Такве службене награде значе људима и то аутоматски онда значи и мени. Музика је тип активности гдје је тешко објективно процијенити резултате, тако да постоје људи којима награде, топ љествице и такве ствари олакшавају да знају шта се догађа.

Да ли те је популатност промијенила или мислиш да си ипак остао онај стари Андрија Вујевић када се и ниси бавио глазбом?

Бавим се глазбом од 14-те године живота и од тада сам се у глави промијенио барем десетак пута, мијењам се и сада, све друго би било апсурдно.

 

 

Да ли је Војко В. заправо твој алтер его?

То име је давно било конципирано као некакав алтер-его за избацивање вулгарнијих рима, али име је у међувремену срасло самном и постало је неодвојиво од мене.

Са ким си из регионалне хип-хоп сцене нарочито добар?

Са ДЈ ВРХ-ом

Како настају твоје пјесме? Да ли прво смишљаш текст или репаш на задану тему?

Обично прво штанцам музику па онда преслушавам ту музику и покушавам чути шта би текстуално пасало на "вибе" инструментала. Постоје ријеђи случајеви, као код пјесме "Како То", кад је текст важнији од музике и прво пишем текст па онда око текста базирам музику.

Шта је за тебе бављење музиком? Да ли забава, потреба да се неком нешто каже, да ли зарађивање новца или нешто без чега не би могао функционирати у животу?

У једном интервјуу сам рекао да је за мене глазба озбиљна игра, и још увијек стојим при томе. Осим шта се забављам док радим музику, забављам и публику, продајем ту забаву и зарађујем новац да нахраним себе и обитељ. Мислим да ми је оваква активност потребна, јер ми се чини да би иначе био знатно нестабилнија особа да не избацујем глупости из главе и добивам аплауз публике за то.

Имаш ли спремне пјесме за сљедећи албум и да ли мислиш да ћеш твоје буће пјесме моћи парирати хитовима као што су "Како то" или "Не може"?

Немам пјесме спремне јер тренутно имам по десет наступа мјесечно и то црпи апсолутно сву енергију из мене. Имам спреман сингле за јесен и пар скица за идуће синглове, не планирам форсирати други албум издати у комаду јер док га издам, нитко ме се више неће сјећати.

Крајем овог мјесеца наступате у Бањалуци, на фестивалу „Бањалучки дани музике“. Имате ли шта да поручите људима који ће доћи на тај концерт?

Да дођу на концерт и забаве се с нама.

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.