Вон дер Лаyен: ЕУ ће обезбиједити вакцине Западном Балкану што је прије могуће

Они су нагласили да је циљ да се до љета вакцинише најмање 70 одсто становништва ЕУ.

BUKA portal / 22. јануар 2021

 

Европска унија ће посебним механизмом "што је прије могуће" обезбиједити вакцине против коронавируса за земље Западног Балкана и још неке сусједе, изјавила је предсједница Европске комисије Урсула вон дер Лаyен, саопштивши исход видео засједања вођа ЕУ.

Урсула вон дер Лаyен је објаснила да се испоставило да је сложен поступак достављања вакцина сиромашним и земљама ван Уније кроз међународни механизам ЦОВАX и зато је одлучено да се посебним механизмом Уније обезбиједи Западном Балкану достава вакцина које ће дати чланице ЕУ.

Лидери ЕУ су такође одлучили да се због наглог ширења опасне нове варијанте вируса „јако обесхрабре небитна путовања“ унутар Уније, али и очува јединствено тржиште ЕУ и „шенгенска зона“, а морају се тачно утврдити и „црвене зоне“ у свијету и захтијевати да лица која одатле долазе у Унију претходно морају имати тест на корона вирус.

Урсула вон дер Лаyен и предсједник Европског савјета Цхарлес Мицхел су предочили да је у ЕУ све већа забринутост због ширења нове варијанте коронавируса и нагласили да ће зато бити предузете све мјера да се убрза масовна вакцинација становништва ЕУ.

Они су нагласили да је циљ да се до љета вакцинише најмање 70 одсто становништва ЕУ.

(Агенције)


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.