Опен Балкан умјесто Мини Шенгена, укидање граница до 2023. и трговински споразуми: Шта су договорили Вучић, Рама и Заев…?

Предсједник Србије Александар Вучић нагласио је да три земље треба да покажу да "нису више малољетне" и да не морају никоме да служе осим народу

BUKA portal / 29. јул 2021

 

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је данас у Скопљу да је циљ иницијативе између Сјеверне Македоније, Албаније и Србије да олакша живот грађанима и побољша животни стандард, да у њој нема ничега што је уперено против било кога, јавља Анадолу Агенцy (АА).

"Ово што радимо ми у Скопљу, Тирани у Београду су велике ствари. Ако успијемо, биће то огроман успјех, а ако не успијемо - бар ће остати да је неко покушао. У наредних годину, двије најкасније хоћемо да направимо да кроз наше три земље можемо да пролазимо без граница, да камиони који возе из Скопља до Београда или Тиране прођу без заустављања, без да их ико ишта пита, док ће други морати мало да се зауставе", рекао је Вучић.

Нагласио је да три земље треба да покажу да "нису више малољетне" и да не морају никоме да служе осим народу.

Додао је да ће све три земље дати све од себе, како би се превазишле слабости администрација.

"Ако то будемо у стању, 1. јануара 2023. године - ми немамо границе између наших земаља. Имамо их, али нема граница за наше грађане. Идете од Београда до Тиране и нико вас нигде не зауставља, и обрнуто, а тиме повећавамо сигурност наших грађана", истакао је Вучић.

У Скопљу се данас одржава регионални економски форум у оквиру иницијативе, на коме учествује више од 350 компанија за Западног Балкана.

Тројица лидера потписали су 10. октобра 2019. године у Новом Саду декларацију о слободи протока капитала, робе, услуга и људи која предвиђа да се до краја 2021. године ове три државе Западног Балкана нађу у јединственом систему који ће омогућити бољи пословни амбијент, лакши транспорт роба и запошљавање, али и прелажење граница само с личном картом.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.