Вучић: Драго ми је што се се људи уплашили

Председник Србије Александар Вучић говорио је о тренутном стању српског здравственог система у борби против коронавируса као и о кључним тачкама ширења заразе, након посете волонтерима

BUKA portal / 25. март 2020

Вучић је одбацио предлог Савеза за Србију да се пензионерима дозволи шетња од 18 до 19 часова и поручио најстаријима да нипошто не излазе из својих домова.

“Уколико послушате такве предлоге неће нам бити довољно комплетно ново гробље на Бежанијској коси, Лешће, Ново гробље, ни Централно гробље. Сва гробља ће бити мала да приме све нас ако слушате туђе предлоге, ја вас молим да слушате своју државу”, рекао је председник Србије у Штарк Арени.

Он је најавио да ће ускоро бити укинута и одредба о шетању кућних љубимаца.

“Знам колико се људи љутило што пуштамо да грађани шетају псе и то ће бити укинуто, и то не зато што је не волим псе, моја ћерка има пса, шетајте га у пет ујутру и у три после подне и довољно је, важнији су људски животи”, поручио је Вучић.

Он је рекао да га је највише људи из разних партија, а пре свега из његове Српске напредне странке, звало због смештаја на Сајму, уз питања да ли тако мора и да ли се може наћи неко боље решење, и да је свима рекао да је Сајам најбоље решење.

“Мораћемо сви на Сајам, у ствари ја сигурно нећу јер ћу ја бити тежи случај због кардио васкуларних проблема и високог притиска, али свако ће морати на Сајам ако има вирус. Ја јер сам се наслушао приче о логорима, као да нико није служио војску, ја сам у Сарајеву имао такве кревете”, рекао је Вучић.

Истакао је да му је драго што су се грађани уплашили и да “ће морати да смисли нешто још горе од Сајма”.

Он је додао да је била идеја да се смештају оболели у Студентски град, али да би било јако компликовано “ако неко умре на четвртом спрату јер би онда дезинфекција трајала пола дана, а на сајму је све то лакше.

“Неко треба ту да проведе 14 до 21 дан, а што му није комфорно то ме не интересује, ми се боримо за животе људи, а ако неко мисли како ће да се шминка или пере зубе четири пута дневно, неће, праће их једном дневно”, додао је председник.

Говорио је и о повећаном броју тестова у наредним данима.

Он је рекао и да ће данас први пут број заражених коронавирусом у Србији бити драматично већи због, како је навео, већег броја тестираних грађана. Како је истакао, од јуче је тестирано више од 260 особа, а у току дана ће бити тестирано још око 500 грађана.

“Али са тим морамо да се суочимо и боље је да се пре суочимо него да чекамо да смрт дође по нас. Болнице се пуне сваки дан, биће још жртава јер је све већи број људи на респираторима”, рекао је председник Србије.

Такође, најавио је да ће се за десетак дана тестирати око 3.000 људи дневно због чега ће да расте број заражених.

 

 

 


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.