ВУЧИЋ О ЗАЈЕДНИЧКОМ САОПШТЕЊУ САД, ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ, ФРАНЦУСКЕ, ЊЕМАЧКЕ И ИТАЛИЈЕ: "Ништа глупље нисам прочитао"

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је да је изненађен саопштењем Квинте послије избора за градоначелнике општина на сјеверу Косова, из којег једино може да се закључи да су неки незадовољни што су избори протекли у миру и реду.

BUKA portal / 21. мај 2019

"Желим да им честитам на њиховој инвентивности. Ја ништа глупље у свом животу нисам прочитао - одговорио је Вучић на питања новинара у Новом Саду, гдје је присуствовао промоцији нових припадника МУП-а.

Вучић је изјавио, уочи састанка са представницима Срба са Косова, да ће најприје саслушати шта имају да му кажу, а затим ће отворено разговарати са њима и рећи им шта мисли о свему.

- Никоме не бих пожелио да има велика очекивања. Боље да будемо чврсто на земљи и добро утемељени на земљи гдје јесмо, да не гајимо велика очекивања, али да се боримо на сваки начин за интересе нашег народа и земље - рекао је Вучић.

Он је прокоментарисао заједничко саопштење земаља Квинте – амбасада Француске, Њемачке, Италије, Велике Британије и САД, које су оцијениле да је изборни процес у четири општине на сјеверу Косова протекао у мирној атмосфери, али и подсјетиле да "још има неријешених питања, која су пратила изборни процес 2017".

Вучић је рекао да су све земље Квинте послале своје посматраче не би ли пронашле некакву неправилност и грешку за које би оптужиле Србе, али да нису успјели да нађу ништа, па су зато у саопштењу морали да кажу да је било притисака 2017. године.

- Каквог то смисла има? - упитао је Вучић и додао да и то показује колико је некима жао што су избори прошли у миру и реду.

Подсјетимо, Амбасаде Француске, Немачке, Италије, Велике Британије и САД оцијениле су да је изборни процес у четири општине на сјеверу Косова протекао у мирној атмосфери, али подсјећају да "још има неријешених питања која су пратила изборни процес 2017."

У заједничком саопштењу се наводи се "амбасаде присећају налаза Изборне посматрацке мисије Европске уније (ЕОМ) из 2017. године, која је изразила озбиљну забринутост због застрашивања у многим подручјима гдје живе косовски Срби, посебно политичких партија које су биле противкандидати Српској листи".

"Ови недостаци, као и захтеви за ажурирање бирачких спискова и разјашњавање процедура, остају неријешени и доводе до ограничене изборне конкурентности и ограничене политичке партиципације чиме се покрећу питања о укупном демократском процесу у тим подруцјима", каже се у саопштењу земаља квинте.

Амбасаде позивају све релевантне актере, укључујуци институције и политичке партије из целог спектра да хитно ријеше ове недостатке спровођењем препорука Изборне посматрачке мисије Европске уније, преноси РТК на српском језику.

"Охрабрујемо грађане и цивилно друштво да позову на одговорност политичке партије на основу преузетих обавеза из заједничке декларације у Скупштини Косова у априлу 2019. године у циљу јачања изборног процеса. Такође позивамо оне који су изабрани да преузму своје позиције и обавежу се на заступање интереса својих заједница без сметњи", наводи се у саопштењу амбасада земаља квинте.

 

 

 


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.