ВУЧИЋ ОДГОВОРИО МИЛАНОВИЋУ 'Не шета ми се нигдје, не идем на море у Хрватску нити планирам

Услијед кризе у односима Хрватске и Србије због недавног инцидента на Бајакову, али и напада на Србе код Книна, Александар Вучић поручио је да се увијек залаже за боље односе с Хрватском и да се они у Србији могу 'шетати' гдје год хоће.

BUKA portal / 11. септембар 2019

Србијански предсједник Александар Вучић је то рекао у Београду тијеком посјете чешког предсједника Земана коментирајући став Зорана Милановића изнесен у емисији 'Недјељом у 20' да би, ако побиједи на предсједничким изборима, односе са Србијом свео на минимум и да не би допустио Вучићу да шета Хрватском у оваквим околностима.

- Ја се врло ријетко шетам било гдје, нисам ни атлетичар, нити као министри Зоран Ђорђевић и Синиша Мали. Не шета ми се нигдје, не идем на море у Хрватску, нити сам ишао од распада Југославије, нити планиран ићи, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да прокоментира Милановићеву изјаву.

- Увијек сам желио бољу сурадњу са Хрватском и желим то и у будућности. Код нас они могу шетати гдје год хоће. Надам се да више воле шетњу од мене, поручио је предсједник Србије.

Истакнуо је да не тражи ни од кога да воли Србију и Србе, нити да ће некога за то молити.

- Нећу се испричавати некоме само зато што он има политички насушну потребу да му се Срби испричавају. Вријеме када су Срби себе добровољно понижавали и клечали и молили да добију лијепу ријеч од некога од иноземних представника је прошло. Мене занимају дјела која остављамо грађанима Србије, а све друге ћемо поштивати једнако или и више него они нас, истакнуо је Вучић.

Такођер, поручио је да нема ништа против Хрвата и да могу радити што хоће, али да ће политику у Србији увијек водити грађани Србије, а не нетко са стране.

Подсјетимо, једанаест припадника Војске Србије покушало је 7. рујна ући у Хрватску, но на Бајакову су заустављени од стране хрватске полиције. Како је Јутарњи већ писао, српска војна делегација није била најављена, нити је раније службено затражен њихов улазак у Хрватску од стране Министарства обране Србије.

Иначе, јучер је Министарство вањских послова позвало велепосланицу Србије у Загребу како би јој уручили просвједну ноту, али ону ју је одбила примити, приопћили су из МВЕП-иа.

Хрватска страна је притом истакнула да овај покушај провокације, као и реакције србијанског политичког водства које су услиједиле, сматра наставком непримјереног поступања и већ дуље вријеме присутног обрасца јавнога говора у Србији усмјереног против Хрватске, сусједне државе и чланице НАТО-а и Еуропске уније. Ово је још једна потврда како Србија није спремна суочити се с властитом прошлошћу и одговорношћу за ратове 90-их година - написали су из Министарства вањских и еуропских послова.

Јутарњи.хр


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.