Вучићева прича о "нестанку Републике Српске пре пролећа" неприхватљива пракса

Јучерашња изјава, предсједника Србије Александра Вучића, да ће неко ‘’тражити нестанак Републике Српске пре пролећа’’, и да то пада као  велики терет, на њега и Србију, представља наставак политике увлачења Републике Српске и БиХ у регионалне проблеме

M. Matić / 14. октобар 2021

 

"Забрињавајућа је чињеница, да званични Београд, има велику контролу политичких процеса у Републици Српској, како власти, тако и опозиције. То свакако није добро за грађане Републике Српске, који су бирали своје политичке представнике, да би заступали њихове интересе, а не интересе неке друге стране.
Изјава предсједника Вучића, отвара питања, ко то врши притисак на Србију, да Република Српска нестане прије прољећа те, да ли  постојање  и опстанак  Републике Српске, зависи само од политичке воље Александра Вучића", наводе из Хелсиншког одбора за људска права РС.


Наводе да је поражавајућа и потпуно неприхватљива пракса из протеклих година, да се политички лидери из Републике Српске, власт и опозиција, утркују у додворавању властима у Београду, запостављајући стварне политичке и животне интересе грађана Републике Српске.

"Чињеница је, да неки политички лидери из Републике Српске имају огромно богатство и развијене послове у Србији, а неки и држављанство. Насупрот томе, највећи број грађана Републике Српске, једва саставља крај са крајем за свакодневно преживљавање, и изван Републике Српске и БиХ немају имовину, нити резервну домовину. "

Из ове организације упозоравају да никада не требамо заборавити, да је неодговорна и манипулаторска политика званичног Београда, у великој мјери одговорна за егзодус Срба из Хрватске.

"Због тога, позивамо политичке лидере и институције у Републици Српској, да отворе политички дијалог унутар БиХ, у интересу грађана Републике Српске и свих у Босни и Херцеговини.  Отворени политички дијалог  у БиХ је процес који нема алтернативу. Сваки застој институционалног политичког дијалога, успорава економски и демократски развој друштва, те нарушава стабилност , мир и добробит грађана . Регионална сарадња, прије свега са нашим сусједима је изузетно важна, али та сарадња треба да буде на принципима  равноправности и заједничких интереса."
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.