Wасхингтон Пост: Зашто епидемија експоненцијално расте и како спријечити ширење вируса

Стручњаци су направили четири симулације како би показали на који начин се епидемија шири и како социјално дистанцирање помаже у спречавању преношења вируса.

M.P. / 16. март 2020

 

Два мјесеца након првог случаја Цовида 19 у Америци, број заражених порастао је на преко 2000. Ова експоненцијална крива забринула је стручњаке. Када би се број случајева наставио удуплавати свака три дана, до маја би у Сједињеним Америчким Државама било око сто милиона случајева, пише Wасхингтон Пост.

Ово је математика, не пророчанство. Ширење се може успорити ако се људи придржавају социјалног дистанцирања и ограниче своје кретање.

Ипак, без икаквих мјера за успоравање, Цовид 19 ће наставити да се експоненцијално шири у наредним мјесецима. Да бисте разумјели зашто, стручњаци су направили симулацију ширења измишљене болести - симулитиса међу становништвом. 

У питању су четири симулације: прва  - у којој се сви слободно крећу, друга - покушај карантина, трећа - умјерено социјално дистанцирање и четврта - потпуно социјално дистанцирање. 

Резултат је јасно показао да само потпуно социјално дистанцирање може успорити ширење вируса и дати људима времена да се опораве и постану имуни на болест, а болницама омогућити да се баве само најтежим случајевима, док се чека да научници направе вакцину. 

Аутори симулација упозоравају да су ипак у питању симулације, гдје је ситуација поједностављена, а да је стварни живот далеко комплекснији.  Па ипак, сасвим је сигурно да и у стварном животу, баш као и у симулацијама, понашање једне особе може изазвати погубне ефекте по људе који су од њих удаљени.

Једна кључна разлика између симулација и стварности је што, за разлику од симулитиса, Цовид-19 може бити смртоносан. Иако се не зна тачна стопа смртности, јасно је да старији чланови наших заједница сносе највећи ризик.

 

Погледајте симулације у Wасхингтон Посту.


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.