WХО: Британски сој коронавируса потврђен у 50 земаља, брине нас и јапански

НОВИ сој коронавируса који је први пут откривен у Великој Британији присутан је у 50 земаља и територија, а нови јужноафрички сој у њих 20, објавила је Свјетска здравствена организација (WХО).

BUKA portal / 13. јануар 2021

 

Трећа мутација вируса, чије је откриће у недјељу објавио Јапан, могла би имати утјецај на имуносни одговор и захтијева даљње проучавање, објавила је организација, оцијенивши да је ријеч о "забрињавајућој варијанти".

"Што се вирус САРС-ЦоВ-2 више шири, већи су изгледи да мутира", истиче WХО.

"Високе стопе заразе значе да морамо очекивати појаву још варијанти вируса."

Више заразна варијанта

Британска варијанта вируса, ВОЦ 202012/01, о којој је WХО обавијештен први пут 14. просинца, пронађена је у 50 земаља, територија и зона, наводи УН-ова организација.

Резултати тестирања показују расподјелу по добним скупинама и сполу сличну оној других варијанти вируса које циркулирају у популацији.

Праћење контаката показало је да је нова варијанта вируса више заразна.

Варијанта идентифицирана у Јужној Африци, 501Y.В2, о којој је WХО први пут обавијештен 18. просинца, детектирана је у 20 земаља, територија и зона.

Могуће је да је заразнија од варијанти које су до сада циркулирале том земљом, али изгледа да не узрокује теже облике болести, наводи WХО у билтену објављеном у уторак навечер.

WХО напомиње да је раширеност тих двију нових варијанти вируса вјеројатно јако подцијењена.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.