WХО: Пет долара по особи годишње и никада не бисмо имали пандемије

Наводи се да су досадашњи трошкови већ прешли 11.000 милијарди долара, те да се очекује још 10.000 милијарди долара

BUKA portal / 14. септембар 2020

 

ГПМБ, тијело Свјетске здравствене организације (WХО) које 2019. стално упозоравало да свијету пријете пандемије, објавило је извјешће за ову годину. Нека од најдраматичнијих мјеста потписује бивша главна тајница WХО-а Гро Харлем Брундтланд.

У извјештају (који можете скинути у скраћеном облику одавде), таблично се успоређују трошкови пандемија ЦОВИД-19.

Наводи се да су досадашњи трошкови већ прешли 11.000 милијарди долара, те да се очекује још 10.000 милијарди долара. У истој таблици насупрот томе, под категоријом "инвестиције у спремност" стоји: "Додатних 5 долара по особи годишње."

WХО је поводом објаве извјештаја на Тwиттеру објавио да би за надокнадити досадашње губитке економије у свијету због пандемије ЦОВИД-19, требало 500 година уплаћивати онолико новца колико се сада уплаћује за подизање спремности свијета да се одупре пандемијама и ширењима болести.

Насупрот томе, казала је Гро Харлем Брундтланд у пријеносу уживо водећих људи WХО-а, пандемије би се могле сасвим спријечити улагањем пуких пет долара по становнику свијета годишње.

Гро Харлем Брундтланд Свјетску здравствену организацију водила је од 1998. до 2003., а прије тога била је, као истакнута чланица Лабуристичке странке, премијерка Норвешке у три наврата.

"Посљедице пандемије ЦОВИД-19 показале су се горима него што смо могли и претпоставити", казала је у пријеносу на каналима WХО-а.

"Хоће ли се поновити? Вјеројатно да", казала је, ако се ништа не промијени.

Она се иначе у међународним стручним и политичким круговима истакнула као утјецајни промотор одрживог развоја.

"Трошкови превенције пандемија бројали би се у милијардама долара", казала је, "али трошкови ове пандемије броје се у билијунима."

До данас је у свијету од ЦОВИД-19 умрло 925.284 људи.

 

(Н1)


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.