WХО - Поштујући Паришки климатски споразум годишње се може спасити милион људи

Животи милион људи могли би бити спашени сваке године до 2050. када би се смањило онечишћење зрака зацртано Паришким климатским споразумом, показао је извјештај Свјетске здравствене организације.

BUKA portal / 07. децембар 2018

Извјештај представљен на конференцији Уједињених нација о климатским промјенама ЦОП24 у Катовицама, Пољска, истиче негативне учинке онечишћења зрака, које је резултат људског дјеловања на здравље људи, а државницима предлаже могућа рјешења тог проблема.

- Цијена климатских промјена видљива је у нашим болницама и на нашим плућима - рекла је Мариа Неира, директорица Одјела јавног здравства при WХО-у.

- Када се узме у обзир здравље, смањење климатских промјена је прилика, а не трошак - додала је.

Главни покретач климатских промјена - изгарање фосилних горива - један од главних узрока онечишћења зрака, које годишње у свијету доводи до седам милиона смртних случајева и ствара губитке здравствених система од 5.100 милијарди долара, процјењује WХО.

У 15 земаља у којима се испушта највише стакленичких плинова утјецај онечишћеног зрака на здравље људи кошта више од четири посто њиховог бруто домаћег производа, тврди та организација.

Представници готово 200 земаља окупили су се од недјеље у Катоwицама како би у двије седмице покушали удахнути живот међународном споразуму о клими склопљеном у Паризу 2015. године, којим се загријавање Земље жели ограничити на два степена, а идеално би било на 1,5 степени у односу на прединдустријско раздобље.

Споразум налаже сарадњу земаља у ограничавању глобалног затопљења између 1,5 и два степена.

ЦОП24 одвија се у вријеме када се због зиме у градовима на западном Балкану биљеже изузетно високе концентрације онечишћења зрака, због испушних плинова из махом врло старих аутомобила и и хиљада димњака.

Према WХО-у, на попису десет најзагађенијих градова у Европи пет их је на Балкану, а ради се о Тузли (Босна и Херцеговина), Пљевљима (Црна Гора) те Скопљу, Тетову и Битоли (Македонија), преноси Ал Јазеера Балканс.  


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.