"За криминал у Фармланду требају одговарати сви министри пољопривреде, сви премијери и сви предсједници Републике Српске од 2006.године"

Веома успјешна у лобирању и добијању повлаштеног статуса у Републици Српској, ова фирма истовремено је била веома неуспјешна у пословању као и у враћању обавеза које су биле дужне измирити.

Elvir Padalović / 08. јул 2019

Члан управног одбора ''Фармланда'' Предраг Згоњанин прије неколико дана обратио се медијима како непозната лица вршљају по овој пропалој говедарској фарми и односе имовину фирме. Згоњанин је за портал Цапитал казао како не зна шта се дешава.

"Нема стражара, нити полиције, нити власника, нити банке, улази како ко хоће, а ми нећемо. Ево три године нисмо ушли, нико од нас није ушао док видимо шта се дешава'', рекао је у позиву порталу Цапитал.ба Предраг Згоњанин.

Синиша Вукелић, уредник овог економског портала, каже за БУКУ како му нису јасни мотиви због чега је Згоњанин одлучио да контактира баш његову редакцију али д апретпоставља да је то због тога што су писали и о другом криминалу који се дешавао у Фармланду па је вјероватно хтио рећи да се и неко други тамо бави криминалним радњама и да скрене пажњу на тако нешто. Питање је због чега се то не пријављује надлежним институцијам а што би било логично, јер није јасно због чега тамо никога од водећих људи нема, и зашто се траже упорно инвеститори и спас за Фармланд, тврди Вукелић за портал БУКА.

Фармланд, сада већ пропала говедарска фарма, годинама је уживала повлаштени положај власти у Републици Српској. Претходних година добијала је милионске подстицаје као и десетине милиона повољних државних кредита док истовремено нису плаћали концесију за пољопривредно земљиште, нису плаћали порезе и обавезе по основу емитованих обвезница које је држава од њих куповала.

Веома успјешна у лобирању и добијању повлаштеног статуса у Републици Српској, ова фарма истовремено је била веома неуспјешна у пословању као и у враћању обавеза које су биле дужне измирити. Данас се у њој дешавају ствари за које не зна чак ни Предсједник Управног одбора.

Пројекат Фармланд у власништву Драгана Васиљевића, иначе блиског сарадника Милорада Додика, пропао је иако је најављиван као одличан и перспективан пројекат. По том основу у њега су упумпани по различитим основама милиони марака јавног новца.   

На питање какво је тренутно стање у Фармланду, уредник Цапитала каже како то више не можемо назвати фармом.

"Неке машине тамо су продане да би се намирили дугови, ради се о извршном поступку, што им је досуђено, тамо нема управе, нема власника, они имају милионске неизмирене обавезе и према пореској управи која, зачудо, не налази разлоге да покрене стечајни поступак. Њима је продуживана концесија, иако не измирују концесиону накнаду. Та компанија је годинама имала повлаштени положај од субвенција за млијеко, подстицаја за гориво, и гнојива за пољопривредно земљиште по квадратном метру, по површини коју су добили у концесију а истовремено ту концесиону накнаду нису плаћали, под изговором да нису ушли у све концесијом захваћено земљиште, али то није сметало министарству пољопривреде да им плаћа регресирану нафту и гнојиво." каже Вукелић за БУКУ.

Истиче како је јасно да су они имали врло блиске односе са владајућом структуром у Републици Српској а што су обилато користили.

"Сада када то пропада никог није брига, нико о томе не води рачуна, као да је ријеч о неком сељаку који има двије краве а не о тада највећој фарми по броју грла у РС.

На питање гдје се сада налази већински власник Драган Васиљевић, Вукелић каже да се он налази на састанцима које има Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик са кинеским инвеститорима, што смо видјели и по објављеној фотографији.

"Договара кредите за Републику Српску са министарством финансија . На том састанку нисмо видјели премијера али смо видјели Драгана Васиљевића. С друге стране ово је наставак политичког вођења привреде и наставак давања пара приватним фирмама. Овај пут користи имају само појединци који су блиски са власти" каже Вукелић за БУКУ.

Миладин Станић, народни посланик (СДС), годинама упозорава на стање у овој фирми те на незаконито пословање. За портал БУКА открива о којем се износу опраног новца заправо ради.

Он тврди да му је речено како је у Фармланду оправо 83 милиона државних пара је опрано у фармаланду, тврди за БУКУ народни посланик (СДС) Миладин Станић.

"Диркетно сам добио информацију од једног полицијског службеника који поуздано зна,пошто сам раније изјављивао да је у питању 50 милиона, он ми је рекао, није вам Станићу добар податак, ми смо то добро сагледали-83 милиона пара је опрано у Фармланду" каже Станић за БУКУ.

Каже да је чудно што је Предсједник Управног одбора Фармланда Предраг Згоњанин назвао медије да им саопшти шта се дешава на фарми али да је истовремено он двије године уназад демантовао све изјаве. "Па шта је сад", пита се Станић?

" Они су преко Фармланда прали паре и носили га Врховнику. Та фирма није била повлаштена, то је била фирма за прање новца за куповање избора новца, куповање власти. Нека се врате на моје изјаве од прије седам осам десет година, и нека виде јесу ли у праву ти који су негирали моје приче или ја. А ја бих волио да су они у праву" каже Станић за БУКУ. 

Он каже како би за стање у "Фармланду" требали одговарати сви министри пољопривреде, сви предсједници влада и сви предсједници Републике Српске који су од 2006. године на власти.

Он каже да је Фармланд донекле изгледао добро док су могли варати банке и државу.

"Кад су изварали банке па им је дуг од 15 милиона марака ако се сјећате, када је преузео ИРБ, ја сам позивао министра Стеву Мирјанића да је то криминал, да они то неће вратити и ево то се обистинило. Сав дуг комерцијаних банака је препакован и преузела га ИРБ и то је пропало. Поред тога је пропало и 10 милиона марака средстава робних резрви и пропало је, како сад тврде, 4 милиона КМ пореза, али ја тврдим одговорно да је то значајно више. Нека окамате то како бог заповиједа па ће видјети колико је то новца" каже за БУКУ Миладин Станић

 


 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.