За пријем у радни однос у Граничну полицију тражили 15 до 20 хиљада марака?

"Директор Галић би много тога требао објаснити јавности"

N1 / 25. септембар 2021

Јуче су ухапшене три особе, од којих два дјелатника Граничне полиције, осумњичени за корупцију и незаконито запошљавање кадета. На бројне нерагуларности у Граничној полицији медији одавно упозоравају, али службене реакције надлежних до данас није било.

Медијима и различитим институцијама годинама стижу анонимне пријаве о наводним нерегуларностима процеса чиновања и пријема кадета у Граничној полицији. Пријаве су садржавале имена и презимена наводних починилаца. Сви су све знали, но нико ништа, до данас, није чинио, каже новинарка Патрије Амра Врабац.

Врло слилчна имена су у Комисији за чиновање и Комисији за пријем кадета, исти људи, њих пет до десет се смјењују сваке године при пријему кадета. Јавна је тајна постало да се даје новац за пријем у службу у Граничну полицију. Оно што је интересантно јесте да је и сам директор Граничне Зоран Галић био упознат са свим овим нерегуларностима, а самим тим он је тај који мора знати с ким сарађује и он бира имена чланова Комисије“, казала је Врабац.Но, истрага до директора није дошла. Бар сходно званичним наводима институција које воде читав процес. Ухапшена су два службеника Граничне полиције и једно цивилно лице. На терет им се ставља низ кривичних дјела. Злоупотреба положаја, примање дара и других облика користи.

Осумњичени се терете да су током 2020. и 2021. захтијевали и примали одређени новчани износ како би осигурали пријем у радни однос у Граничној полицији БиХ“, истакла је Јелена Миовчић, гласноговорница СИПА-е.

Износ за пријем у радни однос, наводно, се кретао од 15 до 20 хиљада марака. Спорни конкурс био је расписан за 150 радних мјеста.

Припадници СИПА-е су током дана саслушали и два службеника Министарства сигурности БиХ који су иначе чланови Комисије за пријем кадета у Граничну полицију.

Но, министар Селмо Цикотић није откривао више детаља. О наводним “намјештаљкама” у Граничној полицији, под политичким покровитељством, писао је недавно и посланик из Републике Српске Небојша Вукановић:

Младићи који су испуњавали услове и који су се пријавили на конкурс рекли су да су се трудили, да су радили тестове физичке припреме али тад су ми рекли да је све узалудно јер ће на мјесто инспектора ГП у Требињу бити именован син Валерије Лакић (посланица НСРС) и управо се то догодило. То је најбољи доказ корупције и намјештања конкурса и надам се да ће СИПА и мене саслушати“.

Директор Галић би много тога требао објаснити јавности, каже новинарка Врабац. Шта се дешава са истрагом нестанка муниције из складишта Граничне полиције, колико дуго је чекао да то пријави Тужилаштву БиХ, продаје ли се унутар Граничне полиције вино које наводно прозводи један од високопозиционираних кадрова? Данашње активности осим што требају бити настављене, требају бити и проширене, сматра.

“Интересантан је тренутак у којем се дешава данашња акција, након спорног аудиоснимка који смо чули између директора ОСА-е и главне тужитељице и шефице Одјела који је данас провео ову акцију Озренке Нешковић, када смо чули њихов разговор да не могу радити дјела високе корупције, ми данас добивамо саопштење из ове институције гдје кажу да је ријеч о случају корупције. Дакле све се може радити, питање је хоће ли се радити”, сматра Врабац.

Реаговали су и у Граничној полицији. Наводе како осуђује све облике коруптивног понашања, посебно корупцију у властитим редовима, те да ће руководство подузети све мјере у складу са законским и другим нормама да се санкционишу починитељи коруптивних радњи.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.