Загађеност ваздуха највише допринијела великој смртности од Цовида-19? 

Истраживање показује да је скоро 80% смртних случајева широм четири земље лоцирано у најзагађенијим регијама.

M.P. / 21. април 2020

 

Висок ниво загађености ваздуха можда је један од најважнији фактора који је допринио великом броју смртних случајева узрокованих Цовидом-19, наводи се у истраживању.

Анализа показује да се од укупног броја смртних случајева повезаних са коронавирусом у 66 административних регија у Италији, Шпанији, Француској и Њемачкој, 78% њих десило у само пет регија, које су биле најзагађеније.

Истраживање је испитало нивое нитроген диоксида (НО2), загађивача који највише производе возила на дизел, те временске услове који спречавају да се облаци прљавог ваздуха разиђу изнад града. Многе студије су повезале изложеност нитроген диоксиду са лошим здрављем, а нарочито са болестима плућа, због које је већа вјероватноћа да ће људи умријети ако се заразе Цовидом-19.

“Резултати показују да је дугорочна изложеност овом полутанту можда један од најважнијих фактора који доприносе смртности узрокованој Цовидом-19 у овим регијама, а можда широм цијелог свијета,” казао је Yарон Оген, са универзитета Мартин Лутхер Университy Халле-Wиттенберг у Њемачкој, који је провео истраживање.

“Трујући наше окружење, трујемо наше тијело, а када оно има хронични респираторни стрес његова способност да се брани од инфекције је ограничена.”

Анализом је указано на јаку корелацију, не на каузалну повезаност. “Сада је неопходно истражити да ли је присуство иницијалног инфламаторног стања повезано са одговором имуног система на коронавирус”, казао је Оген.

Друга студија објављена 7. априла проучавала је загађеност финим честицама у САД-у и открила да је чак и мало повећање нивоа загађености у годинама прије пандемије повезано са далеко већом стопом смртности од Цовида 19.

Један други недавно објављени рад указује на то да је велики број умрлих на сјеверу Италије повезан са највишим нивоима загађености ваздуха.

Огеново истраживање, објављено у журналу Сциенце оф тхе Тотал Енвиронмент, пореди нивое НО2 у јануару и фебруару у 66 административних регија, узимајући у обзир број преминулих од Цовида-19 до 19. марта. Оген је такође испитао атмосферске услове како би установио гдје су облаци загађеног ваздуха били заглављени изнад регија.

Открио је да је 78% од укупно 4,443 преминулих лоцирано у четири регије у сјеверној Италији и једној око Мадрида у Шпанији. Ових пет регија имали су најгору комбинацију нивоа НО2 и временских услова који су спречавали проток ваздуха и разбијање облака загађеног ваздуха, пише Гардијан. 

 

 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.