Захтјеви 35 000 радника пред властима РС: Радницима мора бити омогућено да живе од свога рада

Конфедерација синдиката је договорила захтјеве који ће наћи у Декларацији о правима радника и који ће бити уручени предсједници Републике Српске, предсједнику Владе РС и посланицима у НСРС. Декларација ће бити уобличена наредне седмице.

Tatjana Čalić / 08. август 2019Бројни синдикалци из свих сектора и радници из цијеле Републике Српске који су се окупили синоћ у Банском двору на Сабору синдикалних представника, затражили су прије свега да ово буде добро мјесто за рад, живот и стварање. Да би се то остварило треба приступити измјенама Закона о раду, Закона о државним службеницима, Закона о јединицама локалне самоуправе, повећати плате, зауставити одлив радне снаге, омогућити потписивање посебних колективних уговора како би се заштитила права и унаприједио положај радника.


Од надлежних институција ће бити затражно да захтјеви који ће им бити уручени буду основа за израду Економске политике РС за 2020. годину.
Током Сабора обрађена је комплетна  проблематика, од проблематике здравстених радника, радника у образовању до произвођача, металске индустрије, Електропривреде, гдје је ставњен акценат на повећање плата оним запосленима који раде у производњи, у одржавању, од чега и зависи успјешно пословање.


На сабору је наведено да ће од институција бити тражене гаранције за сигурност радних мјеста запослених у компанији "Арселор Митал" када је ријеч о рударењу и наставку производње у тој области у Приједору.


Предсједник Синдиката управе Републике Српске Божо Марић рекао је да је дошло вријеме да радници почну да живе од својих примања.
"Не желимо више слушати причу о најнижој плати и сматрамо да су сви који о томе причају највећи непријатељи радника у Српској. С тим се деградирају струка и плаћени рад. Не желимо да Српска треба буде позната по јефтиној радној снази, већ да почнемо разговарати са Владом о стварању амбијента у коме радници могу да живе од свог рада и не напуштају Републику", поручио је Марић.

Наведимо на крају и податке Пореске управе РС о износима плата. Према њима више од 17.000 радника у РС мјесечно прима мање од 449 КМ, за њих око 18.000 плата је 450 КМ,  док близу 38.000 радника прима између 450 и 500 КМ, а преко 31.000 људи између 500 и 600 КМ.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.