Закон који доказује да Скандинавци нису с ове планете

Културолошка правила о томе како се заправо ужива у животу и како се живи сретније, доста се разликују од оних у остатку Еуропе!

BUKA portal / 19. август 2019

 

Поред очигледних разлога за добру квалитету живота и, прије свега, срећу становништва у скандинавским земљама, као што су добре плаће, повјерење у владу, особне слободе – постоје и неки суптилнији окидачи. Културолошка правила о томе како се заправо ужива у животу и како се живи сретније, доста се разликују од оних у остатку Еуропе!

Закон града Јантеа је измишљени закон који је формулирао Аксел Сандемосе у књизи “Бјегунац прелази своје трагове” из 1933. године. Сандемосе је писао на норвешком, али је одрастао у данском градићу Нyкøбинг Морс, који је у књизи звао Јанте.

Поред очигледних разлога за добру квалитету живота и, прије свега, срећу становништва у скандинавским земљама, као што су добре плаће, повјерење у владу, особне слободе – постоје и неки суптилнији окидачи. Културолошка правила о томе како се заправо ужива у животу и како се живи сретније, доста се разликују од оних у остатку Еуропе.

Закон из Јантеа је посуђен из књиге и чиста је фикција, али Данци, Швеђани и Норвежани заиста у великој мјери живе по тим правилима.

Закон града Јантеа

Немој мислити да си нешто посебно.

Немој мислити да си добар као ми.

Немој мислити да си паметнији од нас.

Немој умишљати да си бољи од нас.

Немој мислити да знаш више од нас.

Немој мислити да си важнији од нас.

Немој мислити да си добар у било чему.

Немој нам се смијати.

Немој мислити да је некога брига за тебе.

Немој мислити да нас можеш научити нечему.

Писац и новинар Мицхаел Боотх, који живи у Копенхагену је примијетио да иако је у градовима Закон из Јантеа можда у паду и даље на многим разинама прешутно важи у многим дијеловима те земље.

“Једна моја пријатељица, колумнисткиња Аннегрет Расмуссен је отворила дебату о Закону Јантеа када је писала о својим искуствима пошто се вратила кући из Wасхингтона, гдје живи. Она је пријатељима испричала о успјеху свог сина у школи.

‘Као брз начин да пријеђем на тему, рекла сам – „Стварно је добар, по успјеху је први у разреду.” И сви за столом су ушутјели.’

Иако је Данкиња и требала је боље знати, одмах је схватила да је прекршила правило.

“Да сам рекла да је супер у имитацијама или у цртању било би све у реду, али је било потпуно погрешно хвалити се његовим академским достигнућима”, рекла је.

Када се прати ових десет правила, људи имају сасвим просјечан живот. С таквим менталитетом, они су јако задовољни ако им живот удијели просјечне ствари. Али с друге стране, ако вам живот додијели нешто изнад просјека, бит ћете угодно изненађени, а у неким случајевима и јако, јако сретни.

Знанственици су мјерили разину среће у односну на награду у готовини. Дошли су до сазнања да су људи сретнији када добију награду коју нису очекивали него када добију ону за коју су знали.
Балансирање посла и обитељи

За разлику од Америке, у којој је често нормално да радите 12 сати дневно, у Скандинавији се велика већина канцеларија затвара точно у пет сати поподне. Ово посебно важи за Данце. Код њих прековремени рад није на цијени, јер сматрају да се на тај начин умањује продуктивност радника, посебно на дуге стазе.

Штовише, у Шведској су неке фирме већ прешле на радно вријеме од шест сати и показало се да су радници тако продуктивнији. Зато Скандинавци имају времена да уживају с обитељи па су паркови често пуни родитеља с дјецом.

Обитељска окупљања

Једна ријеч – хyгге. Не постоји точан пријевод за ову данску ријеч, која означава онај диван ушушкан осјећај у којем можете уживати с обитељи и пријатељима. Сједите поред камина у меканом джемперу, у загрљају вољених људи, смијете се и пијуцкате пиће – е, то је хyгге.

Хyгге је супер, само га ми често заборављамо. Хyгге је уживање у једноставним, ситним стварима.

ноизз

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.